Przetwory - kiedy najlepiej robić?
Sezon na robienie przetworów trwa! Przed nami jeszcze kilka miesięcy, by przygotować spiżarnię na zimę.
W lato zajadamy się owocami bo wiemy, że szybko się skończy to co dobre. W zimę natomiast tęsknimy za przyjemnie słodkimi morelami i słodko-kwaśnym agrestem.
Przetwory w sierpniu
Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów).
Przetwory we wrześniu
Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby.
Przetwory w październiku
Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym przeziębieniem.
Przetwory w listopadzie
Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty.
Źródło: www.smaczny.pl