Rusza Warszawski Festiwal Piwa – najważniejsze wydarzenie dla miłośników piwa rzemieślniczego!
25 października, w Warszawie, rozpocznie się 9. edycja Warszawskiego Festiwalu Piwa na Stadionie Legii Warszawa. Przez trzy dni festiwalu najlepsze polskie browary zaprezentują swoją aktualną ofertę.
Będzie można spróbować około 800 różnych piw lanych, z czego około setki to premiery, przygotowane specjalnie na festiwal. Wiele z nich jest nie do dostania nawet w sklepach specjalistycznych i dostępna będzie tylko na wydarzeniu. Festiwal odbywa się w prestiżowej strefie VIP stadionu Legii Warszawa.
Festiwal stanowi niepowtarzalną okazję, aby zapoznać się z aktualnymi modami i poziomem polskiego piwowarstwa. To czas spotkań najważniejszych postaci związanych z piwem rzemieślniczym oraz świetna przygoda dla osób poszukujących nowych smaków i doświadczeń, które chcą poznać smak prawdziwego piwa.
Warszawski Festiwal Piwa to nie tylko degustacje, ale też wydarzenia towarzyszące. W strefie gastro zgromadziliśmy 15 najlepszych polskich foodtrucków, wiele browarów zaprezentuje też przekąski dedykowane do piwa. Podczas imprezy będzie można wziąć udział w warsztatach, spotkaniach, prelekcjach i dyskusjach (m.in. gotowanie, warzenie piwa na scenie, warsztaty sensoryczne). Pograć w piłkarzyki, na flipperach, w pubowe gry zręcznosciowe. Tworzymy również Strefę Nowych Browarów, gdzie prezentujemy najnowsze browary, a podczas samego wydarzenia w całym mieście odbywają się kranoprzejęcia i imprezy dodatkowe.
Festiwal odbywa się z myślą o wszystkich, którzy potrafią docenić unikatowe jedzenie i napoje najwyższej jakości. Jest wizytówką polskiego piwowarstwa, dlatego regularnie przyciąga gości z całej Europy. Dla rzemieślników jest to dobra okazja, aby pochwalić się swoimi piwami przed ogólnopolską publicznością, ale też kolegami z branży. Tym, którzy nie znają jeszcze świata piwa rzemieślniczego, udowadnia, jak może być różnorodny i kolorowy. Pokazuje wysoką kulturą picia i degustacji skoncentrowanej na smaku. Piwni Przewodnicy, profesjonalni barmani oraz piwowarzy domowi i rzemieślnicy chętnie dzielą się swoją wiedzą.
Podczas festiwalu ogłoszone zostaną wyniki Warszawskiego Konkursu Piw Domowych, jednego z największych w Polsce. Swoje piwa zaprezentują też małe, zagraniczne browary. Będzie można spróbować piw niskoalkoholowych, z dodatkiem owoców, mocno chmielonych, a także prawdziwych mocarzy: leżakowanych w beczkach, wymrażanych, które zdobywają nagrody na zagranicznych festiwalach. Naszym celem jest zaprezentowanie piw najlepszej jakości, które na co dzień nie są dostępne dla przeciętnych konsumentów.
Warszawski Festiwal Piwa powstał w 2014 r. i organizowany jest dwa razy do roku – na wiosnę i jesień. Powstał dzięki niesamowitej energii maleńkich browarów rzemieślniczych, które mniej więcej sześć lat temu rozpoczęły piwną rewolucję. Kolejne edycje udowadniają, jak wiele różnych smaków może tkwić w piwie, podczas gdy duże koncerny piwowarskie przez lata pokazywały ten świat przez dziurkę od klucza. W tej chwili w Polsce co roku otwiera się około 50 browarów, swoją premierę ma ponad 1500 różnych piw. A to dopiero początek drogi, która na zawsze zmieni nasze podejście do piwa. A także samych siebie i własnych gustów, ponieważ próbując produktów wyjątkowych, musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, na co sami mamy ochotę i jakie smaki preferujemy. Wystarczy sprawdzić samemu, co oznacza piwowarstwo rzemieślnicze, aby dać się ponieść piwnej nowej fali.
Nasz festiwal jest niezależny. Nie mamy dużych sponsorów i sami decydujemy o tym, jakie browary i foodtrucki zaprosimy. Są to mali, regionalni wytwórcy, artyści, których praca przesiąknięta jest szczerą pasją.
Termin: 25-27 października 2018 r.
Miejsce: Stadion Legii Warszawa, Łazienkowska 3
Najważniejsze informacje:
Strona Warszawskiego Festiwalu Piwa
Logo Warszawskiego Festiwalu Piwa
Warszawski Konkurs Piw Domowych
Program: w przygotowaniu