mobile
REKLAMA

Bielański Gród otwiera swe podwoje!

W drugim tygodniu ferii (8-14 lutego br.), w Parku Kępa Potocka czynna będzie wyjątkowa wioska edukacyjna - "Bielański Gród". Codziennie na terenie wioski odbywać się będą liczne atrakcje i warsztaty historyczne, prezentujące najstarsze dzieje Polski. Udział w większości zajęć będzie bezpłatny.

TAGI
Bielański Gród otwiera swe podwoje!

Bielański Gród jest częścią ogólnopolskiego projektu Piastowski Gród, realizowanego
z okazji wypadającej w 2016 r. 1050-tej rocznicy założenia Państwa Polskiego. Aby oddać ducha tamtych lat zostanie ustawiony na terenie Parku Kępa Potocka (pętla Gwiaździsta) kompleks drewnianych i namiotowych stoisk historycznych, m.in.: stołp (drewniana wieża obronna), strzelnica łucznicza, szranki, karczma, padok, warsztaty rzemieślnicze, kramy targowe i wiaty dla zwiedzających, których obsługiwać będą edukatorzy w strojach dawnych.

Od poniedziałku do soboty w godz. 8.00-17.00 na zwiedzających czekać będzie wiele bezpłatnych atrakcji m.in. warsztaty rzemiosł dawnych, warsztaty tańców dawnych, nauka łucznictwa, lekcje szermierki, przymierzanie strojów i uzbrojenia. W tygodniu prowadzone też będą zajęcia edukacyjne dla szkół i przedszkoli w ramach akcji Zima w Mieście.

Finałem projektu będzie organizowany w niedzielę, 14 lutego, w godz. 12.00-17.00 Festyn Historyczny, podczas którego będzie można dodatkowo obejrzeć występy artystyczne
i imponujące widowiska historyczne - m.in. bitwę wojów czy szarżę husarii.

Przez cały tydzień czynna będzie też karczma średniowieczna, serwująca historyczne dania gotowane i z pieca.

Organizatorami projektu są Dzielnica Bielany oraz Templum Temporis.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda