Czas na botwinkę!
Jak od dawna wiadomo, buraki są cennym źródłem nie tylko witamin, ale przede wszystkim żelaza, które w mało której formie jest tak dobrze przyswajalne, jak w przypadku tego warzywa. Niewielu z nas ma jednak nawyk częstego jedzenia buraków. Okazją, aby uzupełnić swoją dietę o buraka, jest wiosna, kiedy to na bazarach i w sklepach możemy dostać świeżą botwinkę. Młode liście i korzenie buraka kojarzone są przede wszystkim z chłodnikiem, czyli idealną potrawą na upalne dni. Jednak botwinkę można wykorzystać jako bazę do sałatek, tzw. dań jednogarnkowych, czy koktajli.
Botwinka na śniadanie
Jajko to bardzo dobry wybór na poranny posiłek. Jest zdrowe, pożywne i szybkie do przyrządzenia.
Gotowane jajko w koszulkach w połączeniu z liśćmi botwinki uzupełnionymi o prażony sezam, prażone migdały, sok z cytryny i łyżkę oleju sezamowego, będzie zdrowym i smacznym początkiem dnia.
Koktajl zamiast lunchu? Bardzo proszę!
O tej porze roku niezwykłą przyjemność sprawia nam picie koktajli. Są orzeźwiające i dodają energii na resztę dnia, są bombą witaminową! Taki koktajl możemy przygotować również z botwinki. Do 100 gram młodych buraczków z liśćmi, wystarczy dodać dwie pomarańcze, banana, łyżkę miodu i 180 ml jogurtu naturalnego, zblendować i gotowe!
Jednogarnkowy obiad na bazie botwinki
Botwinka, białe mięso i kasza to idealnie skomponowany obiad. Do jego sporządzenia potrzebować będziemy 250 g mięsa z kurczaka, 1/3 szklanki kaszy pęczak, pęczek botwinki, 1/3 szklanki białego wina i 1,5 szklanki bulionu, cebuli i pora. Aby go przygotować, należy na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć razem z cebulą, a następnie dodać pora. Całość należy wymieszać, dodać drugą łyżkę oliwy, suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty. Następnie trzeba dodać podsmażonego z solą i pieprzem kurczaka. Wszystkie składniki należy wymieszać, dodać białe wino, gotować 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodać buraczki botwinki, odkładając liście i dodać gorący bulion, doprawić pieprzem i solą. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 23 minuty. Po tym czasie należy dodać posiekane liście botwinki i dusić pod przykryciem jeszcze kilka minut. Zdrowo, bezglutenowo, pysznie!
Na lekką, acz wykwintną kolację
Wiosna to również czas, kiedy w sklepach pojawiają się świeże szparagi. Do przygotowania sałatki idealnej na kolację, potrzebujemy 300 g łososia, liści botwinki, pęczku szparagów, czterech cebulek dymek i 170 g makaronu gryczanego. Zgrillowaną rybę wraz ze szparagami należy połączyć z resztą składników, dodając sosu, na przykład teriyaki – ot, szybki i pyszny posiłek!
Należy pamiętać, że botwinka zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia, co jest istotne dla osób, które nie jedzą na co dzień mięsa. Buraki są również bardzo ważne dla mających problem z wątrobą, są lekkostrawne, oczyszczają, odtruwają i odkwaszają organizm.