Czy lody mogą być zdrowe?
Lody to ulubiony letni przysmak dzieci i dorosłych. Zimne, słodkie, różnorodne – trudno im się oprzeć zarówno na co dzień, jak i na urlopie. Ten słodki deser nie musi jednak wiązać się z późniejszymi wyrzutami sumienia. Może być nie tylko pyszny, ale również zdrowy, jeśli tylko odpowiednio wybierzemy.
Kupując lody warto zwrócić uwagę na ich skład. Zdecydowanie należy unikać wyrobów, które mają w swoim składzie karagen (wielocukier używany do produktów odtłuszczonych), olej palmowy (tłuszcz podnoszący poziom złego cholesterolu w organizmie), piperonal (aromat waniliowy), octan benzylu (rakotwórczy aromat truskawkowy), aldehyd C-18 (czekoladowy aromat dodawany również do detergentów), gumę guar (E412, alergen, negatywnie oddziałujący na układ trawienny) czy E410 (o działaniu przeczyszczającym).
Zdecydowanie lepszym wyborem niż gotowe, pakowane lody ze sklepu są wyroby małych, lokalnych lodziarni. Lody tradycyjne przygotowywane są z naturalnych składników i sprzedawane na bieżąco, dzięki czemu mamy pewność, że będą świeże. Nie nadają się do przechowywania przez długi czas, a zatem nie mają w składzie konserwantów. Jeśli zależy nam na ograniczeniu kalorii, powinniśmy wybierać sorbety, a unikać bardziej kalorycznych lodów na bazie śmietany.
Jeśli chcemy mieć pewność co jemy, możemy również zdecydować się na samodzielne przygotowanie tego słodkiego deseru. Wbrew pozorom zrobienie domowych lodów nie jest wcale takie trudne. Co więcej, nie musimy kupować specjalnej maszyny do robienia lodów – choć może okazać się przydatna jeśli ten pomysł przyjmie się wśród domowników. Żeby zrobić najprostsze lody domowe wystarczy blender i foremki. Po zmiksowaniu świeżych owoców wystarczy zamrozić uzyskaną masę i już możemy cieszyć się smakiem w 100% zdrowych lodów.