Dietetyczne racuszki
Czy racuszki można przygotować bez mąki? Czy miłośnicy pysznych racuszków mogą zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia?
Aby przygotować niskokaloryczne racuszki i jednocześnie dostarczyć organizmowi wartościowe składniki odżywcze, wystarczy zamiast mąki użyć bananów.
Banan, jeden z najpopularniejszych owoców, zawiera wiele cennych składników mineralnych. To źródło potasu, niezbędnego dla poprawnego funkcjonowania serca. Osoby z nadciśnieniem powinny swoją dietę uzupełnić bananami. Działają także łagodząco na wrzody i biegunkę. W składzie tych owoców znajdują się najważniejsze witaminy, takie jak A, C, E, K oraz te z grupy B. Osoby na diecie odchudzającej śmiało mogą włączyć banany do swojego jadłospisu, ponieważ zawierają błonnik. Magnez, fosfor i wapń, które znajdują się w bananowym miąższu czynią je doskonałymi owocami dla osób, które żyją w pośpiechu i nie mają czasu na odpowiednio zbilansowane posiłki.
Banany mogą być również pomocne w obniżaniu poziomu cholesterolu, dzięki dużej zawartości pektyn. Dieta bananowa, to doskonałe antidotum na stres i zmęczenie. Jak wynika z naukowych badań, banany mogą działać profilaktycznie w zakresie ryzyka zachorowalności na raka nerki. W Indiach to naturalne remedium na wzdęcia i niestrawność. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan przekonują, że owoce te mogą również chronić przed wirusem HIV.
Dania z bananów są zastrzykiem energii i świetnie wpływają na zdrowie. Racuszki zrobione z bananów będą doskonałe zarówno na początek dnia, jak i na kolację.
Do wykonania 10 sztuk racuszków potrzebujemy:
2 średnich bananów (im dojrzalsze tym lepiej),
2 całych jajek,
oleju do smażenia (najlepiej kokosowego, ponieważ jest bardzo wydajny i nie obciąża potraw nadmierną ilością tłuszczu),
wanilii, kakao lub cynamonu (w zależności od tego jaki smak lubimy).
Banany obieramy ze skórek i dokładnie rozgniatamy widelcem na jednolitą masę w głębokiej miseczce. Do tak przygotowanej pulpy wbijamy dwa całe jajka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy albo odrobinę ziaren wanilii, albo szczyptę cynamonu lub kakao dla smaku. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju kokosowego, najlepiej nierafinowanego i nakładamy na niego dużą łyżką porcję masy bananowej, formując okrągłe racuszki. Smażymy je z każdej strony, aż będą rumiane. Podajemy je polane syropem klonowym lub posypane garścią świeżych leśnych owoców.
Tak pyszny i zdrowy początek dnia na pewno każdemu poprawi nastrój.