mobile
REKLAMA

Ekonomiści zakładają, że ceny żywności nadal będą wysokie

Wysokie ceny żywności spowodowane są m.in. wysokimi cenami owoców (skutki wiosennych przymrozków) i tłuszczów jadalnych – tak ocenili ekonomiści z banku PKO BP w komentarzu do danych GUS z 13 listopada.

Redakcja/ fot. pixabay.com
Ekonomiści zakładają, że ceny żywności nadal będą wysokie

Główny Urząd Statystyczny poinformował, że ceny towarów i usług w październiku br. wzrosły o 2,1 proc. rok do roku i były wyższe o 0,5 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem.

„Fakt, że rosną ceny tak kluczowych dla konsumentów dóbr jak żywność oraz koszty użytkowania mieszkania mogą powodować, że gospodarstwa domowe mogą postrzegać wzrost cen jako coraz bardziej odczuwalny” - wskazał, cytowany w komunikacie, ekonomista z Banku Pekao SA Adam Antoniak.

Według ekonomistów z banku PKO BP, wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych „był najwyższy od pięciu lat”.

„Odnotowano rosnące ceny warzyw, owoców oraz nabiału, podczas gdy w przeciwnym kierunku działały ceny mięsa drobiowego, wieprzowego i mąki” - zaznaczono w komunikacie. Dodano, że innym czynnikiem podnoszącym inflację były ceny energii - opał podrożał o 2,8 proc. m/m.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda