Ekonomiści zakładają, że ceny żywności nadal będą wysokie
Wysokie ceny żywności spowodowane są m.in. wysokimi cenami owoców (skutki wiosennych przymrozków) i tłuszczów jadalnych – tak ocenili ekonomiści z banku PKO BP w komentarzu do danych GUS z 13 listopada.
Główny Urząd Statystyczny poinformował, że ceny towarów i usług w październiku br. wzrosły o 2,1 proc. rok do roku i były wyższe o 0,5 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem.
„Fakt, że rosną ceny tak kluczowych dla konsumentów dóbr jak żywność oraz koszty użytkowania mieszkania mogą powodować, że gospodarstwa domowe mogą postrzegać wzrost cen jako coraz bardziej odczuwalny” - wskazał, cytowany w komunikacie, ekonomista z Banku Pekao SA Adam Antoniak.
Według ekonomistów z banku PKO BP, wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych „był najwyższy od pięciu lat”.
„Odnotowano rosnące ceny warzyw, owoców oraz nabiału, podczas gdy w przeciwnym kierunku działały ceny mięsa drobiowego, wieprzowego i mąki” - zaznaczono w komunikacie. Dodano, że innym czynnikiem podnoszącym inflację były ceny energii - opał podrożał o 2,8 proc. m/m.