Festiwal Wódki i Zakąski już w najbliższą sobotę i niedzielę
Już w sobotę i niedzielę. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski, która będzie imprezą towarzyszącą „Jedz Pij Warszawo” – największego w Polsce wydarzenia dedykowanego szeroko rozumianej kulturze konsumpcji i biesiadowania. To jednocześnie reaktywacja legendarnej „Wystawy Kucharsko-Spożywczej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc apoteozy i świętowania sztuki kulinarnej w Europie.
W ostatni weekend stycznia ten najbardziej rozpoznawalny budynek w Polsce przeistoczy się w gigantyczny plac targowy wypełniony m.in.: restauracjami i barami hołdując tym samym kultywowanej od wielu pokoleń tradycji polskiej gościnności. Swoje najlepsze wyroby zaprezentują ogólnopolscy oraz lokalni producenci, których produkty wyróżniają się najwyższą jakością. Będzie można spróbować specjałów ulubionych warszawskich lokali gastronomicznych, a swój kunszt zademonstrują czołowi szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy, sommelierzy i barmani. Nie zabraknie degustacji kulinarnych przysmaków i wykwintnych trunków.
„Cudze chwalicie, swego nie znacie!”
To znane przysłowie trafnie oddaje idee, jakie przyświecają organizacji Festiwalu Wódki i Zakąski.
Francuzi szczycą się koniakiem i szampanem, Szkoci whisky, Amerykanie bourbonem, a Meksykanie tequilą. Hiszpanie gloryfikują kulturę „tapas”, Włosi tradycję „aperitivo”, a Niemcy zapraszają na Oktoberfest.
Natomiast my, Polacy, mamy doskonały trunek – wódkę, uznawaną na całym świecie za najbardziej rozpoznawalny polski produkt, jak również wyjątkową żywność, chleb i specjały kulinarne, które w żadnym miejscu nie smakują tak, jak tu. Połączenie tych wyjątkowych atutów, to kwintesencja Festiwalu Wódki i Zakąski, którego misją jest kultywowanie najlepszych tradycji kulinarnych i gorzelniczych naszego kraju oraz nadanie polskiej kuchni i wódce należnej rangi na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych.
Dla chcących rozwijać swoje umiejętności zorganizowane zostaną darmowe warsztaty, m.in. ze sztuki otwierania i serwowania ostryg, mieszania koktajli i wytwarzania nalewek, a pasjonaci robienia zdjęć dowiedzą się jak zostać mistrzem fotografii kulinarnej.
Festiwalowo-targowa formuła wydarzenia przewiduje także „Vege Bazar” oraz targ festiwalowy (punkty sprzedaży, stoiska), gdzie będzie można smacznie zjeść i wypić oraz kupić prezentowane przez Wystawców produkty, wyroby i przetwory.
Pomysłodawcą Festiwalu Wódki i Zakąski jest Piotr Popiński, uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, właściciel grupy restauracyjnej Good Food Concept, prowadzącej restauracje: Elixir by Dom Wódki, Folk Gospoda, Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar & More. Twórca pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, a także organizator cieszącego się olbrzymią popularnością turnieju piłkarskiego dla branży HoReCa – Horeca Football Cup.
W PROGRAMIE FESTIWALU WÓDKI I ZAKĄSKI:
- Degustacja wódek, nalewek i likierów od najlepszych polskich i międzynarodowych producentów
- Wódka i zakąska kontra Tapas i Aperitivo z Robertem Makłowiczem,
- Robert Sowa w pojedynku na tatary,
- Akademia koktajlowa z barmanami z World’s 50 Best Discovery,
- Flair Show mistrzów świata Tomka Małka i Marka Posłusznego,