Gotuj z IS: Na romantyczny wieczór
Od tysiącleci kuchnia znała pojęcie afrodyzjaku. W zależności od miejsca i kultury były nim różne składniki i przyprawy. Nic więc dziwnego, że używa się ich do dziś, podkreślając ich magiczne znaczenie w diecie. Na romantyczny wieczór proponujemy rozladki z bakłażana, zwanego również oberżyną, zaś przed 4 tysiącami lat nazwaną przez Hindusów gruszką miłości.
![Gotuj z IS: Na romantyczny wieczór](/uploads/artykuly/zdjecie/d/b0054e3e05034247df90ef5a6cd54286c09b640e.jpeg)
SKŁADNIKI
Dwa średnie bakłażany
10 plastrów dobrej suchej szynki np. parmeńska, westfalska
Suszone pomidory
Ser mozzarella lub mozzarella wędzona
Łyżka startego parmezanu
Kilka listków Bazylii
Czosnek, oliwa z oliwek, sól, łyżka masła, wykałaczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bakłażany tniemy wzdłuż na plastry grubości ok. 1 cm. Skrajne plastry całe pokryte skórą odrzucamy. Powinno nam wyjść 10 ładnych plastrów. Delikatnie solimy z obu stron i zostawiamy na 10-15 minut, aż puszczą gorzki sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki z bakłażana. Następnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Czosnek (2-3 ząbki) przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Smarujemy nią bakłażana i grillujemy po kilka minut z obydwu stron. Jeśli nie posiadamy domowego grilla elektrycznego można to zrobić na patelni teflonowej.
Na plaster bakłażana układamy plaster szynki, następnie suszonego pomidora, kawałek sera mozzarella i listek bazylii. Opcjonalnie można dodać dwie połówki oliwki. Zawijamy bakłażana wraz z zawartością w rulon i przebijamy wykałaczką.
Układamy pionowo w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy parmezanem zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 st. Można podać z kieliszkiem wytrawnego białego wina lub doskonałego cydru z polskich jabłek.
Smacznego
Robert Stolarek