Jak naturalnie barwić pisanki?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, rząd zaleca pozostanie w domu, a kolejki do sklepu są gigantyczne. Poniżej znajdziesz prosty sposób jak zabarwić jajka.
Jakie jajka?
Aby uzyskać intensywny kolor pisanek, warto zaopatrzyć się w jajka o jasnej skorupce (najlepiej białej). Barwniki naturalne, na bazie warzyw oraz ziół, w przeciwieństwie do tych kupionych (chemicznych), nie uczulają.
Kolory
- czerwony/bordowy - łupiny z czerwonej cebuli, kwiaty hibiskusa
- brązowy - kawa mielona, herbata
- fioletowy - jagody, owoce czarnego bzu, borówka amerykańska, czerwona kapusta (każdy składnik zabarwia skorupkę na inny odcień fioletu)
- różowy - buraki
- pomarańczowy - dynia, marchew
- żółty - kurkuma, rumianek, curry, żółta cebula
- zielony - szpinak, pokrzywa, trawa, kora brzozy, szczypior
- czarny - szyszki olchy, kora dębu
Co przygotować?
- ręczniki papierowe
- garnek
- sitko
- łyżka
- kieliszki do jajek (gdzie jajka będą mogły wyschnąć)
Opis techniki
- Do garnuszka wkładamy naturalny barwnik i zalewamy ciepłą wodą
- Roztwór zostawiamy na noc lub na 24 godziny (im dłużej stoi, tym efekt będzie lepszy)
- Po odstaniu, barwnik doprowadzamy do wrzenia na kilka minut
- Dodajemy odrobinę octu, mieszamy, przecedzamy przez sitko
Jakie proporcje?
Kolor bordowy:
- 2 kubki łupinek czerwonej cebuli + 2 kubki wody + 2 łyżki octu
Kolor brązowy:
- 2 torebki herbaty + 2 kubki wody + 2 łyżki octu
Kolor fioletowy:
- 2 kubki posiekanej czerwonej kapusty + 2 kubki wody + 2 łyżki octu
- jajka moczone godzinę - pastelowy błękit, jajka moczone kilka godzin - granat i turkus
Kolor różowy:
- 2 kubki posiekanego surowego buraka (4 sztuki) + 2 kubki wody + 2 łyżki octu
- po godzinie moczenia - delikatny róż, po całej nocy - kolor czerwono-brązowy
Kolor pomarańczowy:
- 2 kubki łupinek żółtej cebuli + 2 kubki wody + 2 łyżki octu
Kolor żółty:
- 4 łyżki mielonej kurkumy + 2 kubki wody + 2 łyżki octu
Kolor zielony:
- 3 kubki szpinaku (ok 200 g) + 2 kubki wody + 2 łyżki octu
Moc koloru zależy od czasu zanurzenia jajka w barwniku oraz od koloru skorupki - im jaśniejsza, tym szybciej i ładniej się zabarwi.
Pamiętaj, aby zabarwione jajko wyjąć łyżką, wytrzeć papierowym ręcznikiem i odstawić je do wyschnięcia.
Jeśli chcesz, by jajko nabrało blasku, wystarczy je przetrzeć szmatką nasączoną olejem lub spryskać je lakierem do włosów.