mobile
REKLAMA

Kuchnia ZERO WASTE

Według badań przeprowadzonych na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność. Co robić, aby nie marnować jedzenia? Oto kilka wskazówek jak zwiększyć wydajność w kuchni i wyrobić sobie dobre nawyki.

 

Aneta Kądzielska/ fot. pixabay
TAGI
Kuchnia ZERO WASTE

Głównymi przyczynami wyrzucania żywności w gospodarstwach domowych są złe nawyki i przyzwyczajenia. Jednym z nich jest kupowanie zbyt dużych ilości produktów i wyrzucanie tych niewykorzystanych a także wyrzucanie z talerza – nakładanie zbyt dużych porcji.

 

Rozwiązania – planowanie zakupów

 

Dobrym nawykiem, który może zredukować ilość marnowanego jedzenia, jest planowanie zakupów. Warto przed pójściem do sklepu zrobić listę potrzebnych produktów i ściśle się jej trzymać. Raz w tygodniu należy przyjrzeć się zapasom produktów stałych tzn. kaszy, ryżu, makaronu, soli, mąki i ewentualnie uzupełnić zapasy. Natomiast produkty, które łatwo się psują lepiej kupować na 2-3 dni. Należy do nich: mięso, ryby i nabiał. Świeże owoce oraz warzywa należy kupować w małych ilościach tak, aby wystarczyły nam na 1-2 dni.

 

Przechowywanie żywności

 

Ważne jest to, jak przechowujemy żywność. Odpowiednie magazynowanie przekłada się na dłuższy czas przydatność do spożycia poszczególnych produktów. Jedzenie przechowywane w lodówce warto trzymać w zamykanych pojemnikach wielokrotnego użytku. Dobrym nawykiem jest również umieszczanie produktów zakupionych ostatnio za tymi, które już znajdują się w lodówce. W ten sposób trudniej przeoczyć datę ważności produktu i mniej jedzenia się marnuje. Należy zwrócić uwagę, na to czy w lodówce nie znajduje się zbyt duża ilość żywności. Przeładowana lodówka może mieć zaburzoną cyrkulację powietrza i może nie chłodzić w odpowiedni sposób.

 

Mrożenie

 

Warto wiedzieć, że większość produktów spożywczych można mrozić. Pozwala to na zachowanie ich wartości odżywczych. Mrozić można warzywa, wędliny, mięso, chleb. Dobrze jest mrozić niewykorzystane porcje obiadów, wywar warzywny czy też rosół. Na bazie rosołu można za jakiś czas przygotować inną zupę, natomiast, gdy uzbieramy odpowiednią ilość porcji obiadowych, można je rozmrozić i przygotować obiad z różnorodnych dań do wyboru. Ważne jest, aby proces rozmrażania żywności był powolny, najlepiej umieścić produkt na kilka godzin w lodówce.

 

Wybrane produkty

 

Wędliny przechowujemy na środkowej lub górnej półce lodówki w osobnych pojemnikach. Świeżego mięsa nie należy trzymać w folii. Jeżeli jest to mięso z kością, można je przechowywać 1 dzień, jeżeli bez: 2-3 dni. Chleb należy trzymać najlepiej w drewnianym chlebaku 2-5 dni - w zależności od jego rodzaju. Niektóre owoce i warzywa warto trzymać w lodówce np. brokuły i kalafior. Inne dłużej zachowują świeżość w temperaturze pokojowej np. pomidory. Bananów nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ czernieje skórka. Do lodówki nie wkładamy również ziemniaków, najlepiej trzymać je w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

 

KOMENTARZE

aktualności

REKLAMA
więcej z działu aktualności
REKLAMA

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda