Wielkanoc na talerzu. Przepisy cz. 2
Nic tak nie łączy jak stół, więc dania które na nim są nie powinny nas dzielić. Wydaje się, że wszystko takie smaczne, ale okazuje się nie być takie dla wszystkich. Siostra jest wegetarianką, ciocia się odchudza, a mama ma przecież wysoki cholesterol! Pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy: wyrzućmy majonez, zróbmy wegetariański żurek i fit ciasta. Tylko co na to pozostali uczestnicy świątecznego stołu? Reszta domowników nie lubi eksperymentów kulinarnych, nie wyobraża sobie Świąt bez tradycyjnych dań. Jak pogodzić to towarzystwo? Przecież Święta to wspólnie spędzony czas w zdrowej, spokojnej atmosferze. Tego sobie wszyscy życzymy. Dziś prezentujemy kolejne przepisy

ODWAŻNA BABKA (PRZEPIS NA 10 PORCJI)
Jogurt naturalny (1,5% tł.) - 200 g (10 x Łyżka) Płatki owsiane (górskie) - 120 g (12 x Łyżka) Mąka pszenna, typ 1850 - 120 g (8 x Łyżka) Jaja kurze całe - 112 g (2 x Sztuka) Erytrol / Erytrytol - 60 g (12 x Łyżeczka) Sok pomarańczowy (świeży) - 30 g (0.1 x Szklanka) Żurawina suszona - 24 g (2 x Łyżka) Cukier puder - 20 g (2 x Łyżka) Skórka z pomarańczy - 20 g (1 x Łyżka) Olej rzepakowy - 10 g (1 x Łyżka) Proszek do pieczenia - 3 g (1 x Łyżeczka) Soda oczyszczona - 2.5 g (0.5 x Łyżeczka)
W misce ubij mikserem jaja, dodaj jogurt, olej i erytrytol i jeszcze chwilę miksuj. Po chwili dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i zmielonymi płatkami owsianymi. Całość dokładnie zmiksuj blenderem, dodaj żurawinę i wymieszaj. Masę przelej do foremki na babkę o średnicy około 18 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Babkę piecz około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przygotuj lukier wymieszaj puder z erytrytolem i z sokiem z pomarańczy. Ostudzoną babkę polukruj i udekoruj skórką pomarańczową.
PASZTET DLA SERCA (PRZEPIS NA 5 PORCJI)
Kasza jaglana, gotowana - 150 g (5 x Łyżka) Soczewica czerwona (ugotowana) - 150 g (7.5 x Łyżka) Cebula - 100 g (1 x Sztuka) Marchew - 45 g (1 x Sztuka) Olej rzepakowy - 45 g (4.5 x Łyżka) Seler korzeniowy - 30 g (0.5 x Plaster) Pietruszka, korzeń - 25 g (0.5 x Sztuka) Sos sojowy jasny - 15 g (1.5 x Łyżka) Mielona gałka muszkatołowa - 5 g (1 x Łyżeczka) Majeranek - 4 g (1 x Łyżeczka) Liść laurowy - 3 g (3 x Listek) Ziele angielskie - 3 g (3 x Sztuka) Goździki (mielone) - 3 g (1 x Łyżeczka) Pieprz czarny mielony - 3 g (3 x Szczypta) Sól biała - 3 g (3 x Szczypta) *Ilość przypraw dobierz do smaku.
Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż na 1 łyżce oleju z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, goździkami. Po usmażeniu wyrzuć przyprawy. Zetrzyj na grubych oczkach warzywa. Zmiksuj kaszę z soczewicą, olejem, sosem sojowym, cebulą, pozostałymi przyprawami. Dodaj warzywa do masy i jeszcze raz zmiksuj do gładkiej masy. Wysmaruj foremkę dodatkowym tłuszczem i posyp mąką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.
FASZEROWANE JAJA (PRZEPIS NA 4 PORCJE)
Jaja kurze całe - 224 g (4 x Sztuka) Łosoś, wędzony - 90 g (3 x Kawałek) Majonez (z olejem rzepakowym) - 30 g (1 x Łyżka) Musztarda - 10 g (1 x Łyżeczka) Szczypiorek - 10 g (2 x Łyżeczka)
1. Jaja ugotuj na twardo, a następnie obierz ze skorupki. 2. Jaja przekrój na pół i łyżeczką wydrąż żółtko. 3. Żółtko przełóż do miseczki, dodaj majonez i musztardę - całość zmiksuj na pastę. 4. Łososia i szczypiorek drobno posiekaj i wymieszaj z pastą. 5. Przygotowaną pastę nałóż na połówki jaj.
PASTA Z LEŚNEJ POLANY (PRZEPIS NA 8 PORCJI)
Fasola biała (konserwowa) - 400 g (20 x Łyżka) Cebula czerwona - 200 g (2 x Sztuka) Śliwki bez pestek, suszone - 42 g (6 x Sztuka) Oliwa z oliwek - 20 g (2 x Łyżka) Sos sojowy jasny - 20 g (2 x Łyżka) Majeranek - 2 g (0.5 x Łyżeczka) Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta)
Drobno posiekaną cebulę podsmaż na oliwie z oliwek. Dokładnie opłukaną fasolę zmiksuj z ziołami, przyprawami oraz sosem sojowym na gładką masę. Śliwki pokrój drobno i dodaje je razem z cebulką do fasoli i miksuj do otrzymania satysfakcjonującej konsystencji.