Lody własnej roboty
Najzdrowsze lody, z naturalnych składników można zrobić samodzielnie w domu.
Najlepsze na upalne dni są lody, a jeszcze lepsze lody własnej roboty z naturalnych produktów. Sezon na truskawki w pełni, więc produkt podstawowy jest dostępny bez problemu. Używając tylko owoców uzyskamy pyszny sorbet. Można pozwolić sobie na trochę więcej pyszności dodając niewielką ilość cukru trzcinowego lub xylitolu. Trzeci składnik, który sprawi, że lody staną się bardziej kremowe jest po prostu gęsty jogurt.
Do wykonania lodów niezbędny jest mikser lub malakser, do którego wkładamy po kolei umyte i obrane truskawki, cukier trzcinowy lub xylitol, w niezbyt dużej ilości oraz wlewamy jogurt.
Proporcje są następujące : na pół kilograma truskawek potrzeba najwyżej trzech łyżeczek cukru ( no chyba, że ktoś lubi bardzo słodko, to może zgrzeszyć i dodać jeszcze jedną łyżeczkę) oraz 250g jogurtu naturalnego.
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wcześniej koniecznie trzeba przygotować plastykowe pudełko, najlepiej po lodach, o pojemności pół litra lub pojemniczki silikonowe do robienia lodów, które można teraz zakupić w niektórych sklepach z przedmiotami gospodarstwa domowego.
Uzyskaną masę przelewamy do przygotowanych wcześniej pojemniczków i po zamknięciu chowamy do zamrażalnika.
Po 3-4 godzinach wyjmujemy i delektujemy się smakiem naszych samodzielnie wykonanych, najzdrowszych i pysznych lodów.
Agata Mościcka