Mango lassi – rewelacyjny i super prosty coctail na upały
Orzeźwiający i intensywny w smaku, pijany w Indiach i w Pakistanie, więc sprawdzony w ekstremalnych upałach, do tego super prosty w wykonaniu – cocktail mango lassi.
Do wykonania będzie potrzebne:
- 250 ml przecieru z mango – istotne jest, by był to miąższ z mango przetarty przez sitko, w przeciwnym razie będziemy mieli wrażenie, że do cocktailu wpadł kot. Mango ma w sobie drobne niteczki, które dają wrażenie włosów. Do uzyskania 250 ml przecieru potrzebujemy około 400 gram owocu, naturalnie bez skóry i pestki.
- 125 ml mleka – może być 2%. Niektórzy używają wody zamiast mleka.
- 125 ml jogurtu naturalnego ( najlepiej gęstego )
- 4 łyżeczki cukru ( może być również zdrowy zamiennik cukru )
- Szczypta kardamonu ( opcjonalnie )
Składniki po wlaniu do blendera lub miksera mieszamy przez około 1 minutę.
Kardamon i cukier dodajemy według uznania.
Przed zaserwowaniem napój należy dobrze schłodzić.
Polecam również mango lassi w formie deseru lub lodów.
Deser to po prostu gęsty jogurt, na który wylewamy przetarte mango wymieszane z niewielką ilością cukru .
Lody powstaną, gdy zamrozimy zmiksowany jogurt lub gęstą śmietanę ( dla tych, co mogą sobie pozwolić na taką rozpustę) z przetartym i posłodzonym do smaku mango.
Ten wyjątkowy napój zniewala pięknem słonecznego koloru, słodyczą zapachu i niebiańskim wprost smakiem.
Smacznego!
Agata Mościcka



















![[KONKURS] Spektakl "Królestwa” w teatrze Guliwer. Wygraj wejściówki](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/d4724544acba293893d5061cf1d41f483cff089e.png)
![[Rozwiązanie konkursu] Spektakl „Skunks i Borsuk” w teatrze Guliwer. Wygraj podwójną wejściówkę](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/7aa73e59d118bba9bd4995e0836ec80fa5cc03de.png)
![[KONKURS] Spektakl „Skunks i Borsuk” w teatrze Guliwer. Wygraj podwójną wejściówkę](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/4d1d7704ad1fd86f8f00236ec6526c9742f50fa6.png)
![[Rozwiązanie konkursu] Spektakl „Łóżko pełne cudzoziemców” wygraj podwójną wejściówkę](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/2178efc705c649654fdb3972150d9ad76fb26e15.jpeg)















