Młode ziemniaki na pięć sposobów
Smak młodych ziemniaków wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem – kto z nas nie zajadał ich ze zsiadłym mlekiem albo młodą kapustą i obowiązkowo garścią świeżego koperku? Podajemy pięć oryginalnych sposobów przepisów.
Przyrządzanie popularnych, młodych ziemniaków nie wymaga ani zbytniej ilości czasu, ani wysiłku. Wystarczy wyszorować je szczoteczką pod wodą i już są gotowe do krótkiego gotowania. By jedzenie młodych ziemniaków nie stało się nudne, warto przygotować je w nowej postaci.
Szaszłyki ziemniaczane
Wyczyszczone z cienkiej skórki młodej ziemniaki wystarczy lekko obgotować w osolonym wrzątku. Przygotuj różnokolorową paprykę i plasterki surowego boczku. Ziemniaki zawiń w boczek i nabij na patyczki do szaszłyków na zmianę z papryką. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i pikantną papryką. Zapiecz na 15-20 minut na grillu.
Młode ziemniaki ze szpinakiem
Umyj 12 młodych ziemniaków i pokrój na połówki. Posiekaj cebulę, 2 cm imbiru, 3 ząbki czosnku oraz jedną ostrą papryczkę. Rozgrzej 4 łyżki masła na patelni i podsmaż na nim łyżeczkę zmielonego kminu rzymskiego oraz łyżeczkę rozgniecionych ziaren kolendry. Po chwili dorzucamy posiekane wcześniej składniki. Dodaj ziemniaki i wlej do całości 1,5 szklanki bulionu z kurczaka. Gotuj przez 30 minut, co jakiś czas mieszając delikatnie. Dodaj 10 dag świeżych liści szpinaku oraz 2 łyżki słodkiej śmietany i duś jeszcze 5 minut. Dopraw papryką, solą i szczyptą pieprzu.
Sałatka z młodych ziemniaków z łososiem
Ugotuj 7 młodych ziemniaków i ostudź. Następnie 2 dzwonka łososia gotuj w małej ilości wody przez około 10 minut, odstaw do wystygnięcia. Pokrój: ogórka, pęczek rzodkiewki oraz jedną czerwoną cebulę. Na półmisku połóż najpierw wymieszany ogórek z rzodkiewką i cebulą, potem ziemniaki przekrojone na pół i na koniec małe kawałki łososia. Wymieszaj w szklance 4 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki musztardy, 1 łyżkę miodu oraz pół pęczka posiekanej dymki. Sos dopraw solą i pieprzem. Polej sosem całe danie, wierzch ozdób gałązkami koperku.
Sałatka bawarska z młodych ziemniaków
8 sztuk młodych ziemniaków umyj i krótko gotuj we wrzątku, następnie ostudź. Pokrój w kostkę 2 ogórki kwaszone. Ziemniaki podziel na połówki i wymieszaj z ogórkami. Dodaj pół pęczka dymki i zalej sosem wykonanym z dwóch łyżek gęstego jogurtu i łyżki majonezu. Posól i popierz do smaku.
Agata Mościcka