Nie wyrzucaj pestek!
Zazwyczaj większość z nich wyrzucamy do śmieci nie mając świadomości o tym jaką mają wartość dla zdrowia - pestki awokado, pestki dyni lub arbuza.
Od lat jemy pestki słonecznika i dyni, mniej lub bardziej zorientowani w ich znaczeniu dla naszego organizmu.
Pestki te zawierają cenne kwasy tłuszczowe, które wspierają organizm w tworzeniu hormonów i ścian komórkowych.
Są wyjątkowo bogate w witaminy i minerały, co sprawia, że pozytywnie wpływają na układ krążenia i pobudzają przemianę materii.
Jakiś czas temu w mediach było głośno o sensacyjnym działaniu pestek moreli na nowotwory.
Amigdalina, składnik tych pestek, zdaniem naukowców ma właściwości niszczące zmienione tkanki bez naruszania zdrowych.
To odkrycie zmotywowało badaczy do uważniejszego przyjrzenia się pestkom innych owoców.
Wielkim zaskoczeniem okazało się odkrycie, że wiele pestek owoców ma większą wartość odżywczą niż same owoce.
Jako przykład można podać pestki arbuza, słodkiego i soczystego, który ceniony jest jako wspaniały owoc dla osób na diecie i diabetyków.
Jednak pestki arbuza posiadają o wiele więcej cennych wartości dla zdrowia człowieka niż sam arbuz.
Naukowcy twierdzą, że pestki arbuza mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, wspomagają również organizm ludzki w walce z wieloma chorobami.
Pomagają w leczeniu problemów z układem pokarmowym i oddechowym, obniżają ciśnienie i rozszerzają naczynia krwionośne.
Awokado również kryje w sobie wielki skarb, zawsze wyrzucany do śmieci.
Pestka awokado robi ostatnio prawdziwą furorę wśród osób dbających o zdrową dietę, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn.
Duże ilości błonnika, antyoksydanty, magnez, potas, witaminy z grupy A i E oraz składniki spowalniające wchłanianie glukozy czynią sproszkowaną pestkę awokado bardzo wartościowym dodatkiem do dań.
Warto zastanowić się czy wyrzucając pestkę jakiegoś owocu nie tracimy szansy na dawkę zdrowia.
Agata Mościcka