Potrawy Wawy, czyli kulinarna rubryka Jędrzeja Marka Cichockiego. Odcinek czwarty: wuzetka
Kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego. Bijemy się o złotą patelnię. Ten cytat ze słynnego filmu „Miś” Stanisława Barei i Stanisława Tyma ma w sobie trochę prawdy – wuzetka jest obowiązkową pozycją cukierniczą w Warszawie
Wschód i zachód, wypiek z czekoladą czy wypiek z kremem?
Zanim przedstawię inne teorie pochodzenia nazwy ciastka, przedstawię tą, którą ja wyznaję i powtarzam: ciastko pojawiło się zaraz po wojnie, pod koniec lat 40., tak samo, jak trasa W-Z, która powstawała w latach 1937-1949. Nawet jeżeli tak nie jest, po co obdzierać etymologię z warszawskości? Przekonująca jest również wersja varsavianisty Jarosława Zielińskiego o tym, że nazwa i receptura deseru powstała w 1953 roku w kawiarni „W-Z” na Muranowie. Cóż jest stołecznego w rozwinięciu skrótowca „WZC”, czyli „wypiek z czekoladą” albo „WZK”, czyli „wypiek z kremem”?
Składniki i przepis na wuzetkę przedstawię warstwowo, tak jak właśnie ciastko to się prezentuje.
Biszkopt:
- 7 jaj
- Szklanka kakao
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka cukru
- Do nasączenia biszkoptu czarna herbata albo kawa. Pomysłów na nadanie wilgotności wuzetki jest wiele, niektórzy wykorzystują na przykład Malibu
Bita śmietana:
- Litr śmietanki 36%
- Poł szklanki cukru pudru
Element cementujący:
- 250 g powideł, najlepiej śliwkowych, ale zapraszam do eksperymentowania w tej kwestii
Polewa czekoladowa:
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
Biszkopt:
- Białka ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier i cały czas miksując. Ubijaj jeszcze przez około 3 minuty, aż białka staną się gęste i błyszczące. Nadal miksując, dodaj po jednym żółtku, następnie ubijaj jeszcze przez około 3 minuty, aż masa będzie bardzo puszysta. Mieszankę kakao i mąki przesiej do czystej miski. Dodaj ją do ubitej masy, najlepiej w 3 partiach, mieszając delikatnie lub miksując wolno na minimalnych obrotach po każdym dodaniu. Wyłóż masę do formy 25 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 170 stopni C. piekarniku przez około 30 minut. Po upieczeniu ostudź i przekrój na 2 blaty. Dolny blat ciasta skrop około 8 łyżkami syropu, a następnie rozsmaruj na nim powidła.
Bita śmietana:
Ubij bardzo zimną śmietanę 36% z cukrem pudrem na sztywno. Wyłóż na warstwę powideł, zostawiając około 3/4 szklanki na dekorację. Przykryj drugim biszkoptem i skrop go syropem.
Polewa czekoladowa:
Zagotuj śmietanę w garnku, zdejmij z ognia i dodaj połamaną na kostki czekoladę. Mieszaj energicznie, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka i jednolita masa. Rozprowadź polewę na wierzchnim biszkopcie. Pokrój ciasto na porcje i udekoruj kleksem bitą śmietaną.
Smacznego!