Potrawy Wawy czyli kulinarna rubryka Jędrzeja Marka Cichockiego. Odcinek ósmy: pyzy po warszawsku
Kluskiem Polska stoi. Zapewne ktoś kiedyś ulepił zupełnie przypadkowo kluska w kształcie Polski — wyobraźmy sobie tę hipotetyczną postać: do końca życia była z tego dumna albo zwariowała. Cała kwintesencja życia w Polsce!
Można oczywiście celowo stworzyć taką kluchę, o formie naszej ojczyzny, ale w tym odcinku rubryki skupmy się na pyzach. Po warszawsku oczywiście. Nie, nie są tworzone przy pomocy foremek w kształcie granic Warszawy, ale jeżeli tylko ktoś miałby ochotę i czas…
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, obranych i umytych
- 4 łyżki mąki
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 40 dag ugotowanej wołowiny
- 1 cebula
- 5 dag masła
- 1 czerstwa bułka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki podziel na dwie części. Zetrzyj jedną część na drobnej tarce i dokładnie odciśnij wodę do osobnej miseczki. Dodaj skrobię osiadłą na dnie miseczki do startych ziemniaków. Ugotuj drugą część ziemniaków, a następnie odcedź i zmiel. Połącz ugotowane i surowe ziemniaki dodając mąkę, 2 jajka oraz sól. Krótko zagniataj, aby składniki się dobrze wymieszały. Wołowinę ugotuj i zmiel. Następnie przesmaż ją na maśle razem z cebulą, a także dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę. Do mięsnej masy dodaj ostatnie jajko oraz przyprawy do smaku. Z masy ziemniaczanej formuj placuszki, a na każdy kładź łyżeczkę farszu. Sklejaj, tworząc kulki. Wrzuć kulki do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawaj pyzy z mięsem po warszawsku z dodatkiem skwarek z boczku przesmażonego z cebulą.
Smacznego!
fot.Jedrzej Cichocki