mobile
REKLAMA

Potrawy Wawy czyli kulinarna rubryka Jędrzeja Marka Cichockiego. Odcinek ósmy: pyzy po warszawsku

Kluskiem Polska stoi. Zapewne ktoś kiedyś ulepił zupełnie przypadkowo kluska w kształcie Polski — wyobraźmy sobie tę hipotetyczną postać: do końca życia była z tego dumna albo zwariowała. Cała kwintesencja życia w Polsce!

Informacja prasowa
Potrawy Wawy czyli kulinarna rubryka Jędrzeja Marka Cichockiego. Odcinek ósmy: pyzy po warszawsku

Można oczywiście celowo stworzyć taką kluchę, o formie naszej ojczyzny, ale w tym odcinku rubryki skupmy się na pyzach. Po warszawsku oczywiście. Nie, nie są tworzone przy pomocy foremek w kształcie granic Warszawy, ale jeżeli tylko ktoś miałby ochotę i czas…

Składniki:

- 1 kg ziemniaków, obranych i umytych

- 4 łyżki mąki

- 3 jajka

- sól i pieprz do smaku

- 40 dag ugotowanej wołowiny

- 1 cebula

- 5 dag masła

- 1 czerstwa bułka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki podziel na dwie części. Zetrzyj jedną część na drobnej tarce i dokładnie odciśnij wodę do osobnej miseczki. Dodaj skrobię osiadłą na dnie miseczki do startych ziemniaków. Ugotuj drugą część ziemniaków, a następnie odcedź i zmiel. Połącz ugotowane i surowe ziemniaki dodając mąkę, 2 jajka oraz sól. Krótko zagniataj, aby składniki się dobrze wymieszały. Wołowinę ugotuj i zmiel. Następnie przesmaż ją na maśle razem z cebulą, a także dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę. Do mięsnej masy dodaj ostatnie jajko oraz przyprawy do smaku. Z masy ziemniaczanej formuj placuszki, a na każdy kładź łyżeczkę farszu. Sklejaj, tworząc kulki. Wrzuć kulki do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawaj pyzy z mięsem po warszawsku z dodatkiem skwarek z boczku przesmażonego z cebulą.

Smacznego!

fot.Jedrzej Cichocki

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda