Potrawy Wawy czyli kulinarna rubryka Jędrzeja Marka Cichockiego. Odcinek siódmy: sałatka żydowska
Każdy w Warszawie jest przejezdny, niektórzy przyjechali niedawno, przodkowie innych po prostu „zeszli z drzewa” na terenie dzisiejszej stolicy i zaczęli opracowywać rozpalanie ognia i kształt koła. I tak właśnie ten płomień się tli, a koło się toczy
Warszawa to suma wielu kultur, środowisk, o których można rozwodzić się na niezliczone linijki. Wpływ kultury żydowskiej dla tego miasta jest niezaprzeczalny. Zaprezentuję Państwu klasyczną sałatkę żydowską.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 duża cebula
- szczypiorek z dymką
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie (w formie przaśnego wierszyka, z racji nadmiaru wolnego czasu autora):
Jajka ugotuj na twardo, to pierwszy punkt naszego kordu.
Ziemniaki gotuj w mundurkach, zgrabnie, bez przygód.
Cebulę posiekaj drobno, doda smaku nam w ogrodzie.
Szczypiorek i dymkę skosztuj, niech aromat się roznosi.
Majonez dodaj, trzy, cztery łyżki pełne.
Dokładnie wymieszaj, niech sałatka się rozwija.
Ogórek kiszony w kostkę pokrój, niech się układa w harmonii.
Czosnek przeciśnij, dodaj pikantnej magii.
Sól i pieprz, szczypta na końcu.
Całość posmakuj, uważaj na tonację.
Nasza sałatka gotowa już jest,
W Warszawie żydowska nuta się niesie pełna chwały i fest!
Smacznego!
fot.Smaker