Poznajmy cykorię
Cykoria to niedocenione źródło wartości odżywczych. Warto dowiedzieć się trochę więcej o wspaniałych wartościach tego niepozornego warzywa.
Znana wszystkim doskonale, chociaż nie przez wszystkich lubiana ze względu na swój gorzkawy smak, którego jednak można ją pozbawić w bardzo prosty sposób, wycinając środkową część od strony korzenia. Dodatkowo, wiedza o tym jak bardzo wiele ma w sobie cennych składników może zmienić do niej złe nastawienie wielu osób.
W liściach tej rośliny kryje się ogromna ilość cennych dla człowieka witamin, substancji białkowych, pektyn i kwasów. Zawarte są w nich niezbędne dla organizmu człowieka minerały, takie jak potas, żelazo, magnez czy fosfor.
Cykoria działa na nasz organizm wzmacniająco, uspokajająco, zmniejsza zmęczenie, pobudza apetyt.
Sproszkowane korzenie cykorii dodane do pożywienia wspomagają odporność, przemianę materii. Wpływają pozytywnie na trawienie i poprawiają skład krwi. Są świetne dla osób ze schorzeniami wątroby, śledziony lub nerek, ale również dla chorych na cukrzycę.
Korzeń cykorii pomaga w leczeniu wielu schorzeń takich jak reumatyzm, podagra, zapalenie dróg żółciowych, choroby skórne. Przynosi dobre rezultaty w poprawie pracy wątroby, czy w leczeniu kamicy woreczka żółciowego, oczyszczaniu dróg moczowych czy nerek.
Ta cudowna roślina jest doskonała dla osób z nadciśnieniem i problemami trawiennymi. Ci, którzy nie mogą spożywać kawy z pewnością zasmakują w napoju z cykorii, który ma bardzo podobny, kawowy smak.
Powinno się pamiętać, że cykoria oprócz wspaniałych właściwości smakowych, wykorzystywanych w sztuce kulinarnej, posiada multum wartości, które sprawiają, że jest cudowny lekiem na wiele przypadłości, więc warto ją często spożywać w postaci wspaniałych dodatków do sałatek, zapiekanek i innych zdrowych i smacznych dań.
Agata Mościcka