mobile
REKLAMA

PRZYPRAW SOBIE ŚWIĘTA

Idą Święta. Czas wszechogarniającej radości i nastrojowości. Wszystkie nasze zmysły wyostrzają się i przygotowują się na ten unikatowy okres w roku. Z pewnością niemałą rolę, w budowaniu tego nastroju, mają zapachy i aromaty, za które odpowiedzialne są świąteczne przyprawy.

TAGI
PRZYPRAW SOBIE ŚWIĘTA

Czymże, bowiem, byłyby święta Bożego Narodzenia, bez zapachu goździków, cynamonu, imbiru, wanilii anyżu, kardamonu czy gałki muszkatołowej. Już na sam dźwięk nazw tych przypraw czujemy, że czas, który nadszedł, jest wyjątkowy. To właśnie one najlepiej wiążą dobre wspomnienia ciepłych i rodzinnych świąt. Oto lista najważniejszych przypraw, dzięki którym stworzysz niepowtarzalny świąteczny klimat

 

CYNAMON 
Honorowa przyprawa świąteczna. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez zapachu cynamonu. Niezwykle aromatyczna, będąca często elementem stroików i ozdób świątecznych, roztacza wokół siebie niepowtarzalny aromat. Ale swoją prawdziwą naturę ujawnia dopiero w świątecznych potrawach.  Można przyprawiać nim wszystkie potrawy słodzone, ryby oraz warzywa i owoce podawane na gorąco. Cynamon można dodać do świątecznej herbaty czy kawy. Nie sposób wyobrazić sobie także pierników bez tej przyprawy. 

GOŹDZIKI 

Goździki nie bez powodu goszczą na naszych stołach. Kto z nas wyobraża sobie święta bez nich? Wbite w owoce pomarańczy są doskonałą ozdobą, a dzięki dużej ilości olejków eterycznych przesycają dom aromatycznym zapachem. Podczas przygotowywania bożonarodzeniowych potraw warto użyć ich do przyprawiania mięs. Wbite w szynkę (oczywiście przed pieczeniem) zdecydowanie wzbogacą jej smak. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Zamiast tych z jabłkiem czy w śmietanie, przygotuj je na sposób korzenny z dodatkiem mielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu. 

KARDAMON 
Posiada, korzenny, słodki i piekący smak. Zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt. Kardamonem można przyprawiać pierniki, marcepany, desery i sałatki owocowe, słodkie sosy i likiery. Doskonałe są pomarańcze posypane tą przyprawą. Nadaje się do zup, zwłaszcza grochowej, potraw mięsnych (np. gulaszu wołowego, potrawki z kurczaka, pasztetów) oraz dań rybnych. Nadaje świeży smak dyni, marchwi, szarlotce. Ma działanie pobudzające, dlatego idealnie nadaje się na senne, zimowe wieczory.

IMBIR
Imbir – nazywany korzeniem życia, jest niezwykle aromatyczną przyprawą. Idealnie nadaje się do wszelkich świątecznych wypieków, potraw z mięs a nawet ryb. 

ANYŻ 
Bardzo specyficzna przyprawa, nie każdemu kojarząca się najlepiej. To jednak duży błąd. Dodany z umiarem potrafi wydobyć z potraw niezwykłe aromaty. Posiada silny zapach i korzenno- słodkawy smak. Świetnie nadaje się do zup, sosów, kompotów, a nawet kawy i herbaty. Ponadto, Anyż gwiazdkowy, dzięki swojemu unikatowemu wyglądowi, idealnie nadaje się do tworzenia ozdób świątecznych.  

GAŁKA MUSZKATOŁOWA 
Także niezastąpiona przyprawa w świątecznym menu. Nie sposób sobie wyobrazić  świąteczny pasztet, czy też nadzienie do indyka bez gałki muszkatołowej.  Świeżo utarta lub zmielona nadaje się także do wypieków, kompotów, pieczonych owoców i zup. 

KMINEK
Kminek, ze względu na swój cierpki oraz ostry smak, nie wszystkim przypada do gustu. Jednak warto mieć go wśród kuchennych przypraw z uwagi na jego dobroczynne właściwości. Aby po świątecznym „obżarstwie” uniknąć bólów brzucha czy wzdęć, koniecznie wzbogać nim tłuste dania mięsne. Stosuj go również do dań z kapusty czy fasoli. 

Przechowywanie
Jeśli już uzupełnisz swój przyprawowy arsenał, musisz zadbać o odpowiednie przechowywanie tych składników. Przyprawy mają to do siebie, że dość szybko wietrzeją i tracą aromat. W związku z tym nie należy pozostawiać ich w opakowaniach czy przesypywać do foliowych woreczków. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakupienie osobnych, szklanych słoiczków lub drewnianych pojemników. Wybierz dla nich ciemne i chłodne miejsce, z dala od wilgoci. Dobrym rozwiązaniem jest kupowanie przypraw w całości (korzeń imbiru, anyż, goździki) i zmielenie w młynku tuż przed dodaniem do potrawy. Zwracaj uwagę na daty ważności. Przeterminowane przyprawy mogą popsuć smak każdego świątecznego specjału.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda