mobile
REKLAMA

Raz na ludowo - Pampuchy drożdżowe

Pampuchy to potoczna nazwa klusek (bądź chlebków) drożdżowych, gotowanych na parze. W tradycji polskiej kuchni istnieją od setek lat, choć w zależności od regionu jadane są na słodko lub słono, jako dodatek czy też jako główne danie.


 

TAGI
Raz na ludowo - Pampuchy drożdżowe

SKŁADNIKI:

2 niecałe kubki maki pszennej przesianej,

1/5 część drożdży 100g kostki ,

pół płaskiej łyżeczki soli i cukru,

łyżka oleju

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę, sól ,cukier mieszamy w misce.

Drożdże rozpuścić w połowie kubka letniej wody.

Do mąki dodać olej i drożdże i męcz się „człowieku” z wyrobieniem ciasta.

Pozostawić ciasto na około 40 min. do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie urywamy po kawałku mieszczącym się w dłoni rozwałkowujemy na około 0,5 cm i szklanką wykrawamy kółka.

W garnuszku rozgrzewamy około 0,4 l oleju i na rozgrzany olej wrzucamy nasze kółeczka

Rumienimy na złoto i przekręcamy na drugą stronę i też czekamy do zarumienienia na złoto i wyjmujemy.

Podajemy z sosem czosnkowym bądź innym ulubionym.

Smacznego

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda