Sałatka Cezar z krewetkami
Popularna sałatka Cezar wyśmienicie smakuje z krewetkami z grilla.
Przywykliśmy do tego, że składnikiem serwowanej w restauracjach Sałatki Cezar jest grillowany kurczak, warto jednak poznać jej inną wersję z krewetkami w roli głównej. Z pewnością ta odmiana Sałatki przypadnie do gustu osobom, które unikają spożywania mięsa. Danie prezentuje się nawet atrakcyjniej z dodatkiem, jakim są krewetki a na pewno jest zdrowsze. Krewetki nie tylko mają wyjątkowy, delikatny smak, ale posiadają również niezwykle cenne właściwości odżywcze i są niskokaloryczne.
Do wykonania Sałatki Cezar oprócz wspomnianych krewetek, dobrej jakości, w ilości około 30 dag, potrzebne będą:
sałata najlepiej Rzymska, ale w ostateczności może być również Lodowa,
sałata Rukola około 1,4 opakowania,
2 ząbki czosnku,
ser Parmezan w kawałku,
2 kromki chleba pszennego,
sól i pieprz do smaku
Dietetyczny sosu przyrządzimy z pomocą :
2 łyżek musztardy z gorczycą,
1 ząbka czosnku
1 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżki majonezu light
4-5 łyżek jogurtu naturalnego, łagodnego,
soli i pieprz do smaku
Krewetki należy dobrze umyć i oczyścić, pamiętając o usunięciu czarnej niteczki z odwłoku, która jest przewodem pokarmowym. Można naturalnie użyć krewetek mrożonych, po uprzednim rozmrożeniu. Następnie należy obrać czosnek i drobno go pokroić lub przecisnąć przez specjalną praskę do czosnku. Krewetki możemy przyrządzić do sałatki na dwa sposoby. Można usmażyć je na maśle z dodatkiem czosnku i białego wina albo, co z pewnością jest zdrowsze, ugrillować. Do grillowania warto krewetki wcześniej zamarynować, zalewając je 2 łyżkami oliwy extra virgin i dodając przeciśnięty czosnek, odrobinę cytryny, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem należy dokładnie wymieszać i odstawić do momentu przygotowania sałaty i sosu. Wtedy dopiero krewetki kładziemy na ruszt. Można również osuszone po umyciu wrzucić na rozgrzane na patelni dwie łyżki masła, a następnie dodać obrany i rozgnieciony czosnek, ¼ szklanki białego, wytrawnego wina oraz sól i pieprz do smaku.
Zarówno na grillu, jak i na patelni krewetki smażymy bardzo krótko, po około 2-3 minuty z każdej strony.
Kromki chleba kroimy w kostkę i przesmażamy krótko, na suchej patelni, tak by powstały małe grzanki. W dużych i głębokich talerzach kładziemy umytą, osuszoną i porwaną na mniejsze kawałki sałatę Rzymską oraz niewielką ilość sałaty Rukoli. Przygotowujemy sos. Do miseczki kolejno nakładamy, w podanych wcześniej ilościach, jogurt, musztardę, majonez, obrany i rozgnieciony czosnek i doprawiamy wszystko do smaku solą pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Na liściach sałaty układamy usmażone lub grillowane krewetki i polewamy je gotowym sosem a całość ozdabiamy dużymi płatami sera Parmazana, startymi na tarce i posypujemy grzankami.
Taka Sałatka Cesar na pewno podbije serca smakoszy.
Agata Mościcka