mobile
REKLAMA

Sałatka ze szparagami

Podajemy przepis na bardzo dietetyczne i smaczne danie, które doskonale sprawdza się podczas upałów. Sezon na szparagi trwa, więc warto włączyć je do codziennego menu.

Agata Mościcka
TAGI
Sałatka ze szparagami

Świeże szparagi są bardzo łatwe i szybkie w przyrządzaniu - wyłącznie ich biała odmiana wymaga obierania ze skórki. Warzywo to jest bogate w składniki odżywcze. Dobrze stosować je w diecie odchudzającej, ponieważ są niskokaloryczne, zawierają dużo cennego białka oraz witaminy: C, K i te z grupy B. Zawierają także minerały takie jak: żelazo, potas, magnez, selen i fosfor. Zielone szparagi są ponadto bogate w witaminę A. Spożywanie ich działa pomocniczo w problemach z nadciśnieniem, poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega pękaniu naczyń włosowatych i wspiera detoksykację organizmu.

Przepis na sałatkę ze szparagami (na co dzień):

Osoby lubiące szybkie i pożywne dania powinny spróbować sałatki szparagowej z szynką. Do jej przygotowania wystarczą: 

trzy jajka ugotowane na twardo, 
pół kilograma ugotowanych i ostudzonych szparagów, 
ok. 200 gramów pokrojonej w kostkę gotowanej szynki,
kilka liści sałaty lodowej. 

Do dressingu potrzebna będzie:

musztarda (1 łyżeczka),
olej roślinny lub oliwa z oliwek (3 łyżki), 
ocet jabłkowy (1 łyżka),
sól, pieprz, cukier lub miód do smaku.

Pokrojone na cienkie paski jajka i szynkę oraz na małe kawałki szparagi kładziemy na rozłożonych na talerzu kilku liściach sałaty lodowej. Wszystkie składniki dressingu wlewamy do szklanki i dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie polewamy sosem sałatkę. Wstawiamy ją do lodówki na około 10 minut. Sałatkę możemy podawać posypaną, np. pestkami dyni i pociętymi w plastry truskawkami.
 
Przepis na sałatkę ze szparami (od święta):

Szparagi sprawdzą się zarówno jako błyskawiczne danie na co dzień, jak i wyszukana  potrawa, którą można zaskoczyć gości. 

Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

1 kg białych szparagów, 
200 gram wędzonego łososia,
łyżkę stołową masła
cukier i sól do smaku.  

W skład dressingu wchodzi:
 
ocet jabłkowy (1 łyżka), 
oliwa z oliwek (4 łyżki)
świeży koperek,
pieprz do smaku. 

Szparagi wkładamy do garnka i zalewamy wodą aż do ich pełnego przykrycia. Dodajemy sól, pieprz i masło. Gdy woda osiągnie stan wrzenia, pozostawiamy warzywa na małym ogniu przez około 15 minut, aż staną się miękkie. Po odsączeniu wykładamy je na półmisek i nakładamy plastry wędzonego łososia. Mieszamy składniki sosu, a następnie dokładnie polewamy nim całość. Danie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Sałatkę podajemy udekorowaną gałązkami świeżego koperku z chrupiącą bagietką.

Agata Mościcka
 

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda