Sałatka ze szparagami
Podajemy przepis na bardzo dietetyczne i smaczne danie, które doskonale sprawdza się podczas upałów. Sezon na szparagi trwa, więc warto włączyć je do codziennego menu.
Świeże szparagi są bardzo łatwe i szybkie w przyrządzaniu - wyłącznie ich biała odmiana wymaga obierania ze skórki. Warzywo to jest bogate w składniki odżywcze. Dobrze stosować je w diecie odchudzającej, ponieważ są niskokaloryczne, zawierają dużo cennego białka oraz witaminy: C, K i te z grupy B. Zawierają także minerały takie jak: żelazo, potas, magnez, selen i fosfor. Zielone szparagi są ponadto bogate w witaminę A. Spożywanie ich działa pomocniczo w problemach z nadciśnieniem, poprawia pracę układu pokarmowego, zapobiega pękaniu naczyń włosowatych i wspiera detoksykację organizmu.
Przepis na sałatkę ze szparagami (na co dzień):
Osoby lubiące szybkie i pożywne dania powinny spróbować sałatki szparagowej z szynką. Do jej przygotowania wystarczą:
trzy jajka ugotowane na twardo,
pół kilograma ugotowanych i ostudzonych szparagów,
ok. 200 gramów pokrojonej w kostkę gotowanej szynki,
kilka liści sałaty lodowej.
Do dressingu potrzebna będzie:
musztarda (1 łyżeczka),
olej roślinny lub oliwa z oliwek (3 łyżki),
ocet jabłkowy (1 łyżka),
sól, pieprz, cukier lub miód do smaku.
Pokrojone na cienkie paski jajka i szynkę oraz na małe kawałki szparagi kładziemy na rozłożonych na talerzu kilku liściach sałaty lodowej. Wszystkie składniki dressingu wlewamy do szklanki i dokładnie mieszamy ze sobą, a następnie polewamy sosem sałatkę. Wstawiamy ją do lodówki na około 10 minut. Sałatkę możemy podawać posypaną, np. pestkami dyni i pociętymi w plastry truskawkami.
Przepis na sałatkę ze szparami (od święta):
Szparagi sprawdzą się zarówno jako błyskawiczne danie na co dzień, jak i wyszukana potrawa, którą można zaskoczyć gości.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
1 kg białych szparagów,
200 gram wędzonego łososia,
łyżkę stołową masła
cukier i sól do smaku.
W skład dressingu wchodzi:
ocet jabłkowy (1 łyżka),
oliwa z oliwek (4 łyżki)
świeży koperek,
pieprz do smaku.
Szparagi wkładamy do garnka i zalewamy wodą aż do ich pełnego przykrycia. Dodajemy sól, pieprz i masło. Gdy woda osiągnie stan wrzenia, pozostawiamy warzywa na małym ogniu przez około 15 minut, aż staną się miękkie. Po odsączeniu wykładamy je na półmisek i nakładamy plastry wędzonego łososia. Mieszamy składniki sosu, a następnie dokładnie polewamy nim całość. Danie wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Sałatkę podajemy udekorowaną gałązkami świeżego koperku z chrupiącą bagietką.
Agata Mościcka