Sernikowe co nieco
Latem postawmy na smakołyki, których nie trzeba piec. Włączony piekarnik sprawi, że temperatura w naszych już nagrzanych mieszkaniach dodatkowo wrośnie. Sernik na zimno to idealne ciasto na wakacje!
Nasz sernik ma wszystko, co słodki przysmak mieć powinien: jest pyszny, prosty i szybki w wykonaniu. Potrzebujecie: dwóch ulubionych galaretek, garści owoców sezonowych (truskawki, maliny, jagody, borówki), połowę kostki margaryny, 20 dag herbatników, 2 białe czekolady, wiaderko twarogu i dwie łyżeczki żelatyny.
Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku. Kiedy ostygną, dodajemy do nich świeże owoce, zamiast których poza sezonem możemy użyć mrożonych. Galaretkę należy włożyć do lodówki. Następnie trzeba zabrać się za spód sernika. Do rozpuszczonej margaryny dodajemy drobno pokruszone herbatniki i wykładamy tym spód formy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy dwie czekolady. Gdy będą gotowe, miksujemy je z wiaderkiem twarogu i z dwiema łyżeczkami rozpuszczonej we wrzątku, ale przestudzonej, żelatyny. Masę wylewamy na uprzednio przygotowany spód, a na to z kolei wylewamy galaretkę z owocami. Sernik wstawiamy do lodówki i po paru godzinach jest gotowy. Smacznego!