Smaczniejsza woda dla Warszawy
Do tego, że w Warszawie można pić wodę prosto z kranu, od jakiegoś czasu przekonuje nas Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji. Mieszkańcy kilku warszawskich dzielnic niebawem przekonają się, że woda w ich kranach jest jeszcze bardziej smaczna. Na terenie Stacji Uzdatniania Wody „Praga” przy ulicy Brukselskiej 21 oddano do użytku nowoczesną instalację ozonowania pośredniego i filtrów węglowych.
akończenie inwestycji w Stacji Uzdatniania Wody przy ulicy Brukselskiej 21 oznacza, że każdy z zakładów wodociągowych stołecznego MPWiK został wyposażony w zaawansowane i efektywne urządzenia, dzięki którym mieszkańcy Warszawy mają wodę o najwyższej jakości.
Stacja Uzdatniania Wody „Praga” obsługuje blisko 1/3 powierzchni Warszawy tj. Wawer, Rembertów, Pragę Południe, Wilanów, część Pragi Północ, Targówek a także rejony Mokotowa i Śródmieścia położone poniżej Skarpy Wiślanej.
Dzięki modernizacji, a przede wszystkim zastosowaniu nowoczesnych technologii, z wody tutaj uzdatnionej w ciągu najbliższych tygodni zostanie wyeliminowany chlor. A to głównie on wpływał na pogorszenie jej smaku i zapachu.- powiedziała na otwarciu SUW „Praga” Hanna Gronkiewicz-Waltz, prezydent m.st. Warszawy.
Fakt, że woda z wodociągów warszawskich dociera do 98 % mieszkańców i to że jest smaczna, zdatna do picia prosto z kranu, jest rewolucją tego typu co wodociągi Lindleyowskie jakie zbudowano w Warszawie pod koniec XIX wieku. – podkreśliła Hanna Krajewska, prezes MPWiK.
Warszawskie Wodociągi mają w ciągu najbliższych miesięcy zrezygnować całkowicie z używania chloru jako środka służącego dezynfekcji a dwutlenek chloru jest systematycznie ograniczany. Dzięki rozbudowie praskiego wodociągu zanim woda popłynie z kranu zostanie poddana ozonowaniu pośredniemu: dawki ozonu wprowadzane są do wody w czterech równoległych liniach ozonowania za pomocą tzw. dyfuzorów, a czas kontaktu wody z ozonem wynosi ok. 10 minut. Kolejny etap to poddanie wody filtracji węglowej w dziesięciu komorach filtracyjnych o łącznej powierzchni ponad 700 m². Każda z nich wypełniona jest dwumetrową warstwą granulowanego węgla aktywnego.
Zastosowanie takich rozwiązań technologicznych pozwala na skuteczniejsze usuwanie cząstek organicznych, dzięki czemu znacznie zmniejszą się dawki środków stosowanych do końcowego etapu – dezynfekcji. Planowana maksymalna dobowa wydajność Stacji Uzdatniania Wody przy ulicy Brukselskiej 21 wynosi 100 tys. m³, natomiast średnia dobowa produkcja to prawie 65 tys. m³ wody, co stanowi ok. 30% zapotrzebowania miasta.
Andrzej Sitko