Tradycja Piekarska od 60 lat
Piekarnię Piwoński założył Stanisław Piwoński w 1955 roku w Łomiankach. Dzisiaj piekarnię prowadzi jego syn- Robert Piwoński z pomocą siostry Joli oraz córek- Małgosi i Dominiki.
Przede wszystkim nie zmienił się sposób wypieku chleba. W tej piekarni nigdy nie było miejsca na polepszacze, spulchniacze czy konserwanty. Wszystko opiera się na doświadczeniu piekarzy i pracy ludzkich rąk.
Piekarnia zachowała się w stanie niezmienionym od lat 60-tych. Wciąż używa się w niejbardzo starych maszyn np. mieszarki (maszyna do mieszania ciasta) z początku ubiegłego stulecia, rogalikarki z lat 60-tych, przedwojennego, ceramicznego pieca, a nawet kafelki są oryginalne.
Niezwykle istotna jest hodowla zakwasu (jest to proces czaso i pracochłonny), który przechodzi wszystkie fazy fermentacji- zaczątek, przedkwas, półkwas, pełen kwas i ciasto właściwe. Aby powstał jeden bochenek potrzeba tutaj przynajmniej kilkunastu godzin. Dla porównania w nowoczesnych piekarniach przy użyciu polepszaczy i zakwasu w proszku- wystarczą zaledwie dwie!
Specjalnością piekarni są chleby pytlowe: 100% żytnie i wyłącznie na zakwasie- bez dodatku drożdży, chleby razowe, chleb 100% orkiszowy oraz Miodownik (przodek piernika).
W Łomiankach sklepik funkcjonuje przy piekarni na ul. Warszawskiej 88 ale to nie wszystko.
- W tym roku z okazji sześćdziesięciolecia naszej firmy otworzyliśmy nasz pierwszy sklep firmowy na Bielanach na ul. Leopolda Staffa 2, dwie minuty od Metra Słodowiec - cieszy się Gosia Piwońska, wnuczka założyciela piekarni.