Truskawki – Co warto wiedzieć
Po pierwsze bez człowieka nie ma truskawek. Truskawki nie rosną dziko, więc jest to poniekąd produkt ludzkich rąk. Powstały jednak dzięki skrzyżowaniu dwóch gatunków dzikich poziomek. Ten owoc to bomba witaminowa a jego wartości są nieocenione.
Najwięcej dają nam korzyści, gdy są spożywane na surowo, bez żadnych dodatków. Przypominają kształtem serce i mają na nie niezwykle dobroczynny wpływ.
Jedząc truskawki obniżamy poziom złego cholesterolu i spalamy szybciej tłuszcze, obniżamy również poziom cukru we krwi. Truskawki mają niski indeks glikemiczny więc diabetycy mogą spokojnie się nimi delektować. Według naukowców truskawki pobudzają do działania białka w organizmie ludzkim, które chronią przed cukrzycą i chorobami serca.
Badania wykazały również, że truskawki zawierają antyoksydanty, więc dbają o naszą odporność immunologiczną. Truskawki pomagają w zwalczaniu wirusa Herpes, który powoduje półpaśca i opryszczkę. Pektyny i kwasy organiczne zawarte w truskawkach regulują pracę jelit i trawienie, przyspieszają przemianę materii, więc sprzyjają odchudzaniu.
Są niskokaloryczne, żółciopędne, stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego, wspomagają pracę nerek. Polecane są również reumatykom. Wapń i fosfor w nich zawarte wzmacniają kości. Te czerwone serduszka są nie tylko smaczne, ale zawierają multum witamin i mikroelementów.
Truskawki są również wykorzystywane w kosmetyce. Minerały i witaminy w nich zawarte bardzo korzystnie wpływają na włosy. Maseczka z rozgniecionych truskawek wygładza i nawilża skórę twarzy. Papka z rozgniecionych truskawek to również skuteczny i pachnący peeling. Olejki eteryczne z truskawek wykorzystywane są od dawna w kosmetyce do produkcji kremów, mydeł czy wód toaletowych.
Sezon na truskawki rozpoczął się, korzystajmy więc, na zdrowie!
Agata Mościcka