Wegetarianizm nie musi być nudny!
Ostatnio o wegetarianizmie zrobiło się głośno nawet w świecie polityki. Ty też lubisz bezmięsne potrawy? Zobacz ciekawe pomysły na wegetariańskie dania!
Szybki kebab z bakłażanem
Kawałki bakłażana przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce i obsmażamy na patelni. Przygotowujemy także sałatkę z ulubionych warzyw, idealnie pasują np. ogórek, pomidor i sałata. Podgrzewamy tortillę (gotowe placki można kupić w każdym hipermarkecie, cena: 6-10 zł), do środka wkładamy kawałki obsmażonego bakłażana i sałatkę warzywną. Osobno przygotowujemy sos, najlepiej ostry lub czosnkowy. Sos czosnkowy możesz zrobić z jogurtu i majonezu – wymieszaj składniki w proporcjach pół na pół, potem dodaj czosnek i przyprawy. Tortillę zawiń tak, by składniki nie wydostawały się na zewnątrz. Możesz dodatkowo opiec ją w opiekaczu lub piekarniku. I gotowe.
Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Przygotuj ulubione ciasto kruche na słoną tartę. Jeżeli nie znasz żadnego przepisu, możesz wykorzystać ten: wymieszaj 250 g mąki, pół kostki masła, 1 żółtko, szczyptę soli i 50 ml wody, potem zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schowaj do lodówki na 30 min. Następnie umieść je w formie i piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudź, a potem ułóż ulubione warzywa. Idealne są np. szpinak, brokuły, pieczarki, cebula oraz oliwki. Całość przykryj kawałkami sera pleśniowego. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Tarta smakuje dobrze także na zimno!
Zapiekana dynia
Dynię płuczemy, wyjmujemy pestki, kroimy na kawałki. Potem przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy al dente w małej ilości wody. Po obgotowaniu układamy w naczyniu żaroodpornym, możemy dodać też inne warzywa, np. ziemniaki. Całość polewamy jajkiem roztrzepanym razem ze śmietaną, na wierzch kładziemy kawałki masła. Dynię zapiekamy w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 180 stopni. Można dodać do niej gałkę muszkatołową, koperek lub obsmażaną cebulę.