Wielkanocne jaja
Jajko to stały element tradycji Wielkanocnej. Jest symbolem odradzającego się życia. Na świątecznym stole znajdziemy nie tylko kolorowe pisanki, ale również dania z jaj. Zobacz co zrobić, by jajko stało się głównym bohaterem wielkanocnego menu
Doskonałym pomysłem na potrawę Wielkanocną będą faszerowane jajka. Można je przyrzadzić z prawie z każdego składnika.
Najważniejszym fragmentem jest pocżątek, czyli ugotowanie jajek na twardo i wydrążenie żółtek:
- jajka włóż do rondla z zimną wodą, gotuj około 8 minut. Jeżeli chcesz, by skorupki łatwiej się obierały, dodaj do gotującej się wody łyżeczę octu lub soli
- ugotowane jaja przelej zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia
- obierz jajka ze skorópek i przekrój wzdłóż
- ostrożnie za pomocą łyżeczki wyjmij żółtko i przełóż do miski
Klasyczne jajka:
żółtka połącz razem z majonezem, chrzanem, solą i pieprzem. Wymieszaj na gładką masę. Przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciśnij w miejsca po żółtkach. Udekoruj plastrami rzodkiewki i szczypiorkiem.
Jajka z łososiem:
wędzonego łososia pokrój na kawałki albo zblenduj razem z żółkiem. Dodaj jogurt naturalny, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny. Przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciśnij w miejsca po żółtkach. Udekoruj koperkiem i zielonym ogórkiem.
Szpinakowe jajka:
świeży szpinak podsmaż na oliwie razem z kawałkiem czosnku. Gotowy zblenduj z żółtkami, majonezem, solą i pieprzem. Przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciśnij w miejsca po żółtkach. Dekoruj ziołami.
Gotowanie jest wielką przyjemnością - zachęcamy do kulinarnej twórczości w czasie Świąt!
Zdjęcie: https://pixabay.com/pl/jajko-wielkanocne-%C5%9Bwi%C4%99ta-ozdoby-2123975/