Wielkanocny klasyk - sernik
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To czas, by zaplanować świąteczne menu. Klasyczne ciasto z sera twarogowego z dodatkiem polewy czekoladowej powinno smakować każdemu
PRZEPIS NA SERNIK
Przygotowanie: 45 min
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1–2 łyżki śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Na masę:
1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera
20 dag cukru
1 budyń waniliowy
4 jajka
pół litra śmietany kremówki
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
fiolka aromatu waniliowego
Do dekoracji:
polewa z ciemnej/białej czekolady
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Wyłóż nim prostokątną formę. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Ser zmiksuj z cukrem, żółtkami, mąkami, proszkiem do pieczenia, budyniem oraz skórką cytrynową i aromatem waniliowym. Białka oraz kremówkę ubij na sztywno (oddzielnie). Dodaj do sera. Delikatnie wymieszaj.
Masę serową wyłóż na ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz około 2 godzin w temp. 160 stopni. Jeśli zbyt silnie zacznie się rumienić, przykryj folią błyszczącą stroną do środka. Ostudź w piekarniku.
Po ostudzeniu polej ciemną polewą czekoladową.
Przepis: http://polki.pl/wielkanoc/przepisy-kulinarne,sernik-wielkanocny-na-kruchym-spodzie-przepis,10028467,artykul.html
Zdjęcie: https://pixabay.com/pl/sernik-czekolada-sweet-yummy-608963/