mobile
REKLAMA

Zaskocz partnera na walentynki

Walentynki to doskonała okazja na eksperymenty w kuchni. Wołowina z czekoladą? Krewetki w szklanym kieliszku? Figi z kozim serem? Zapraszamy na kulinarną podróż po afrodyzjakach.

Natalia Rytelewska-Chilczuk
Zaskocz partnera na walentynki

Nieodłącznym elementem walentynkowej kolacji we dwoje są afrodyzjaki. Tradycja stosowania produktów, które mogą wpływać na zwiększenie pożądania sięga już średniowiecza, kiedy to magiczne eliksiry tworzyły czarownice. Wtedy głównie wykorzystywano żywicę drzew, przepiórki, jaszczurki, a także popularne także obecnie ostrygi. W dzisiejszych czasach wśród afrodyzjaków dominują: awokado, truskawki, czekolada, kawior, małże, miód, orzechy włoskie, ostrygi, pory, ryby, sery kozie oraz suszone owoce (daktyle, figi).

Przy wykorzystaniu poniższych przepisów potrawy na kolację walentynkową będą stanowić nie tylko zaskakującą kompozycję dla naszego podniebienia, lecz także pomogą rozpalić emocje i zwiększą poziom hormonów szczęścia.

Wołowina z czekoladą

Połączenie mięsa, czekolady i chilli może się wydawać zaskakujące. Kakao już dla Azteków stanowiło symbol mocy, a małżonkowie pili je podczas ślubu ze wspólnego kielicha. W kuchni Majów, do czekolady dodawano ciemną pastę z przypraw, która miała zintensyfikować kolor potraw. Współczesne mole, czyli danie występujące w Meksyku, składa się z około 20 składników, w tym specjalnie wyselekcjonowane gatunki papryki chili oraz czekoladę. W celu wykonania meksykańskiego gulaszu z czekoladą należy przygotować 1 kg mięsa wołowego, np. antrykotu, i podsmażyć kilka minut na oleju z dodatkiem 2 ząbków czosnku, liścia laurowego, połowy ostrej papryki w proszku oraz łyżeczką cynamonu. W osobnym garnku należy wymieszać szklankę kawy, pół szklanki bulionu, puszkę lub kartonik pokrojonych pomidorów i kilka kostek gorzkiej czekolady. Następnie dodajemy mięso i dusimy około 2 godziny, wołowina musi być miękka. Gotowy gulasz dekorujemy świeżą kolendrą i serwujemy z ryżem.

Koktajl z krewetek

Koktajl z krewetek to metoda serwowania krewetek w szklanym kieliszku z dodatkiem sosu koktajlowego i pokrojonych warzyw. Na 450 gramów krewetek koktajlowych potrzebujemy jedno pokrojone w kostkę awokado, pokrojony w kostkę grejpfrut i mix sałat. Sos koktajlowy składa się ze 100 gram ketchupu zmieszanego ze 100 gramami majonezu. Do smaku można dodać pół łyżeczki papryki w proszku oraz łyżeczkę suszonego czosnku.

Figi z kozi serem

Znane jest połączenie serów i wina. Jednak okazuje się, że doskonałym towarzyszem sera mogą być także owoce. Sery żółte można łączyć z winogronami lub gruszkami, natomiast miękkie sery pleśniowe idealnie łączą się owocami jagodowymi. Jednym z ciekawszych połączeń jest z kolei kozi ser zapiekany w świeżych figach. W tym celu należy przekroić figi tak, aby uzyskać coś na kształt kwiatu. Między cząstki owocu należy włożyć kawałki roladki koziej pleśniowej i zapiekać około kilkanaście minut. Gotową potrawę można oprószyć kawałkami orzechów włoskich i polać syropem klonowym.

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda