Migdały dobre na wszystko
Migdały posiadają wiele właściwości. Łagodzą stres, a także obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy i cukrzycy
Migdały to nasiona migdałowca, a nie orzechy, jednak powszechnie błędnie są tak określane. Wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi - mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika. Nie brakuje w nich także nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu). Właśnie m.in. dzięki tym substancjom migdały mogą zapobiec cukrzycy. Są także polecane na nudności i zgagę w ciąży. Poza tym sprawdzą się w diecie wegetarian, osób odchudzających się i tych żyjących w ciągłym stresie.
W dodatku migdały zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca - tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Aston w Wielkiej Brytanii. U badanych przez nich młodych mężczyzn z otyłością i nadciśnieniem, którzy przez miesiąc codziennie spożywali 50 g migdałów, odnotowano podwyższenie poziomu witaminy E we krwi, a także obniżenie wartości ciśnienia tętniczego i poprawę krążenia. Przyczyniły się do tego flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające, zapobiegają zlepianiu się płytek, a tym samym powstawaniu zakrzepów. Regulują też napięcie ściany naczyń krwionośnych i stopień skurczu małych naczyń, więc przyczyniają się do właściwej regulacji ciśnienia.
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl
Źródło zdjęcia: https://pixabay.com/pl/migda%C5%82y-%C5%BCywno%C5%9Bci-orzech%C3%B3w-zdrowe-768699/