Nowotwory – druga przyczyna zgonów Polaków. Dziś Światowy Dzień Walki z Rakiem
4 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Rakiem. Jak podaje Narodowy Fundusz Zdrowia w Polsce ponad 1,17 mln osób żyje z chorobą nowotworową. Specjaliści podkreślają, że w walce z rakiem bardzo ważne są regularne badania profilaktyczne.
4 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Rakiem. Został on ustanowiony podczas Światowego Szczytu Walki z Rakiem w Paryżu, z inicjatywy dyrektora generalnego UNESCO oraz Prezydenta Francji.
W Polsce nowotwory są drugą przyczyną zgonów, zaraz po chorobach układu krążenia. Jak podaje NFZ najczęstszym nowotworem u mężczyzn jest rak gruczołu krokowego, rak płuca i rak jelita grubego. Wśród kobiet to rak piersi, rak płuca oraz rak jelita grubego.
Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów choroby nowotworowe stanowią istotny problem zdrowotny przede wszystkim u osób w młodym i średnim wieku (25-64 lat). Zjawisko to jest szczególnie widoczne w populacji kobiet, gdzie nowotwory od lat pozostają najczęstszą przyczyną zgonów przed 65 rokiem życia, stanowiąc 27% zgonów młodych i 42% zgonów kobiet w średnim wieku. Wśród starszych osób ( powyżej 65 roku życia) odsetek zgonów nowotworowych wśród mężczyzn stanowi około 1⁄4 przyczyn zgonów, wśród kobiet prawie 1/5.
Jak podkreślają specjaliści my sami mamy duży wpływ na walkę z nowotworami, gdyż nasz styl życia odpowiada za nasze zdrowie w 55 proc.
Wśród czynników wpływających na rozwój nowotworów wymienia się:
- nadwagę;
- brak aktywności fizycznej;
- picie alkoholu;
-palenie papierosów;
-częste opalanie, szczególnie bez używania kremów z filtrem;
-niewłaściwe nawyki żywieniowe.
O tym, jak ważna dla naszego zdrowia jest odpowiednia dieta przypominają specjaliści z Mazowieckiego Oddziału NFZ
- Zbilansowana dieta jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania chorobom dietozależnym – mówi Aneta Kądziołka, dietetyk i psychodietetyk z Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ. – Regularne spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych tłuszczów obniża ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu II oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Właściwe żywienie wpływa również na profil lipidowy i ciśnienie tętnicze, parametry kluczowe w kontekście zdrowia serca. Zachęcam do świadomego podejmowania wyborów żywieniowych, aby zapewnić sobie optymalne zdrowie i zapraszam na naszą stronę diety.nfz.gov.pl – dodaje.
12 kroków do zdrowego odżywiania wg. WHO:
-
Dieta powinna się opierać o różnorodne produkty spożywcze, głównie pochodzenia roślinnego.
-
Kilka razy dziennie jedz chleb, produkty pełnoziarniste, makaron, ryż lub ziemniaki.
-
Kilka razy dziennie jedz warzywa i owoce. Powinny być różnorodne, najlepiej świeże i lokalne.
-
Utrzymuj masę ciała w zalecanych granicach (BMI 18,5-25), podejmując umiarkowaną lub intensywną aktywność fizyczną, najlepiej codziennie.
-
Kontroluj spożycie tłuszczu, zastąp większość tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi.
-
Tłuste mięso i produkty mięsne zastąp fasolą, roślinami strączkowymi, soczewicą, rybami, drobiem lub chudym mięsem.
-
Spożywaj mleko i produkty mleczne (kefir, kwaśne mleko, jogurt i ser) o niskiej zawartości tłuszczu i soli.
-
Wybierz produkty o niskiej zawartości cukru i spożywaj oszczędnie cukry, ograniczając częstotliwość spożywania słodkich napojów i słodyczy.
-
Wybierz dietę niskosolną. Całkowite spożycie soli nie powinno przekraczać jednej łyżeczki (5 g) dziennie, wliczając w to sól w pieczywie i przetworzonej, peklowanej i konserwowanej żywności.
-
WHO nie ustala konkretnych limitów spożycia alkoholu, ponieważ badania pokazują, że idealnym rozwiązaniem dla zdrowia jest całkowite powstrzymanie się od picia alkoholu. Mniej znaczy lepiej.
-
Przygotowuj jedzenie w bezpieczny i higieniczny sposób. Gotuj na parze, piecz, gotuj lub podgrzewaj w kuchence mikrofalowej, aby zmniejszyć ilość tłuszczu.
-
Promuj wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia oraz wprowadzanie bezpiecznych i odpowiednich pokarmów uzupełniających od ok. 6 miesiąca życia. Promuj kontynuację karmienia piersią w ciągu pierwszych 2 lat życia.
Jak zapobiegać chorobom nowotworowym? Zadzwoń na TIP
NFZ uruchomił specjalny, bezpłatną całodobową Telefoniczną Informację Pacjenta - 800 190 590 -, gdzie można uzyskać informacje jak zapobiegać chorobom nowotworowym, z jakich badań profilaktycznych skorzystać oraz gdzie takie badania wykonać.
Dodatkowo 5 lutego w godz. od 10-14 informacji nt. profilaktyki onkologicznej udzielać będzie ekspert Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie.