mobile
REKLAMA

Nowotwory – druga przyczyna zgonów Polaków. Dziś Światowy Dzień Walki z Rakiem

4 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Rakiem. Jak podaje Narodowy Fundusz Zdrowia w Polsce ponad 1,17 mln osób żyje z chorobą nowotworową. Specjaliści podkreślają, że w walce z rakiem bardzo ważne są regularne badania profilaktyczne.

oprac. NKK
Nowotwory – druga przyczyna zgonów Polaków. Dziś Światowy Dzień Walki z Rakiem

4 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Rakiem. Został on ustanowiony podczas Światowego Szczytu Walki z Rakiem w Paryżu, z inicjatywy dyrektora generalnego UNESCO oraz Prezydenta Francji.

W Polsce nowotwory są drugą przyczyną zgonów, zaraz po chorobach układu krążenia. Jak podaje NFZ najczęstszym nowotworem u mężczyzn jest rak gruczołu krokowego, rak płuca i rak jelita grubego. Wśród kobiet to rak piersi, rak płuca oraz rak jelita grubego.

Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów choroby nowotworowe stanowią istotny problem zdrowotny przede wszystkim u osób w młodym i średnim wieku (25-64 lat). Zjawisko to jest szczególnie widoczne w populacji kobiet, gdzie nowotwory od lat pozostają najczęstszą przyczyną zgonów przed 65 rokiem życia, stanowiąc 27% zgonów młodych i 42% zgonów kobiet w średnim wieku. Wśród starszych osób ( powyżej 65 roku życia) odsetek zgonów nowotworowych wśród mężczyzn stanowi około 1⁄4 przyczyn zgonów, wśród kobiet prawie 1/5.

Jak podkreślają specjaliści my sami mamy duży wpływ na walkę z nowotworami, gdyż nasz styl życia odpowiada za nasze zdrowie w 55 proc.

Wśród czynników wpływających na rozwój nowotworów wymienia się:

- nadwagę;

- brak aktywności fizycznej;

- picie alkoholu;

-palenie papierosów;

-częste opalanie, szczególnie bez używania kremów z filtrem;

-niewłaściwe nawyki żywieniowe.

O tym, jak ważna dla naszego zdrowia jest odpowiednia dieta przypominają specjaliści z Mazowieckiego Oddziału NFZ

-  Zbilansowana dieta jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania chorobom dietozależnym – mówi Aneta Kądziołka, dietetyk i psychodietetyk z Mazowieckiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ. – Regularne spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych tłuszczów obniża ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu II oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Właściwe żywienie wpływa również na profil lipidowy i ciśnienie tętnicze, parametry kluczowe w kontekście zdrowia serca. Zachęcam do świadomego podejmowania wyborów żywieniowych, aby zapewnić sobie optymalne zdrowie i zapraszam na naszą stronę diety.nfz.gov.pl – dodaje.

12 kroków do zdrowego odżywiania wg. WHO:

  1. Dieta powinna się opierać o różnorodne produkty spożywcze, głównie pochodzenia roślinnego.

  2. Kilka razy dziennie jedz chleb, produkty pełnoziarniste, makaron, ryż lub ziemniaki.

  3. Kilka razy dziennie jedz warzywa i owoce. Powinny być różnorodne, najlepiej świeże i lokalne.

  4. Utrzymuj masę ciała w zalecanych granicach (BMI 18,5-25), podejmując umiarkowaną lub intensywną aktywność fizyczną, najlepiej codziennie.

  5. Kontroluj spożycie tłuszczu, zastąp większość tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi.

  6. Tłuste mięso i produkty mięsne zastąp fasolą, roślinami strączkowymi, soczewicą, rybami, drobiem lub chudym mięsem.

  7. Spożywaj mleko i produkty mleczne (kefir, kwaśne mleko, jogurt i ser) o niskiej zawartości tłuszczu i soli.

  8. Wybierz produkty o niskiej zawartości cukru i spożywaj oszczędnie cukry, ograniczając częstotliwość spożywania słodkich napojów i słodyczy.

  9. Wybierz dietę niskosolną. Całkowite spożycie soli nie powinno przekraczać jednej łyżeczki (5 g) dziennie, wliczając w to sól w pieczywie i przetworzonej, peklowanej i konserwowanej żywności.

  10. WHO nie ustala konkretnych limitów spożycia alkoholu, ponieważ badania pokazują, że idealnym rozwiązaniem dla zdrowia jest całkowite powstrzymanie się od picia alkoholu. Mniej znaczy lepiej.

  11. Przygotowuj jedzenie w bezpieczny i higieniczny sposób. Gotuj na parze, piecz, gotuj lub podgrzewaj w kuchence mikrofalowej, aby zmniejszyć ilość tłuszczu.

  12. Promuj wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia oraz wprowadzanie bezpiecznych i odpowiednich pokarmów uzupełniających od ok. 6 miesiąca życia. Promuj kontynuację karmienia piersią w ciągu pierwszych 2 lat życia.

Jak zapobiegać chorobom nowotworowym? Zadzwoń na TIP

NFZ uruchomił specjalny, bezpłatną całodobową Telefoniczną Informację Pacjenta - 800 190 590 -, gdzie można uzyskać informacje jak zapobiegać chorobom nowotworowym, z jakich badań profilaktycznych skorzystać oraz gdzie takie badania wykonać.

Dodatkowo 5 lutego w godz. od 10-14 informacji nt. profilaktyki onkologicznej udzielać będzie ekspert Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie.

 

fot. pixabay
Źródło; NFZ, MWO NFZ, UMW

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda