„Podaj Dalej” - Warszawa uruchamia projekt oparty o filozofię "zero waste"
W Warszawie startuje projekt o nazwie "Podaj dalej", w ramach którego możliwe będzie oddanie zbędnych rzeczy będących w dobrym stanie do specjalnie wyznaczonych miejsc zwanych dzielniami.
W ramach szlachetnego projektu w stolicy mają powstać tzw. dzielnie - czyli miejsca, gdzie warszawiacy będą mogli zostawić rzeczy, z którymi im już nie po drodze, a które nadal mogą komuś posłużyć. Projekt jest oparty na ekonomii współdzielenia i filozofii "zero waste" - która w ostanich latach rośnie w siłę. Warszawiacy będą mogli oddawać rzeczy każdego rodzaju (ubrania, buty, książki itd.), a także niewykorzystaną żywność z obowiązującą datą ważności.
Pierwszy z takich obiektów – Dzielnia Saska Kępa – powstanie na Pradze-Południe przy ulicy Berezyńskiej 27. Miejsce zacznie funkcjonować w II połowie kwietnia br. Zarząd Dzielnicy ogłasza właśnie konkurs ofert dla organizacji pożytku publicznego na prowadzenie Dzielni w tym i przyszłym roku. Pilotażowy obiekt pozwoli wypracować rozwiązania pomocne w uruchomieniu i prowadzeniu podobnych miejsc także w innych dzielnicach Warszawy.
Inicjatorką projektu "Podaj dalej" jest Areta Szpura, aktywistka ekologiczna, autorka książki „Jak uratować świat? Czyli co dobrego możesz zrobić dla planety” i blogerka, która zwróciła się do Urzędu m.st. Warszawy z prośbą o wsparcie w realizacji pomysłu.
Filozofia zero waste coraz ważniejsza
Filozofia „zero waste” oznacza dążenie do redukcji odpadów oraz ograniczania liczby użytkowanych rzeczy m.in. poprzez rezygnację z niepotrzebnych zakupów, ponowne wykorzystywanie posiadanych rzeczy, naprawianie ich zamiast wymieniania na nowe. Jednym z kluczowych elementów podejścia „zero waste” jest tzw. „ekonomia współdzielenia” polegająca na dzieleniu się z zasobami, które posiadamy w nadmiarze oraz na współpracy i wzajemnej pomocy. Staje się ona coraz ważniejsza w dobie niemal nieograniczonej konsumpcji, która powoduje dewastację środowiska naturalnego i przyczynia się do pogłębiania kryzysu klimatycznego.
Miejskie Dzielnie jako pomoc w rozprzestrzenianiu idei
Miejskie Dzielnie mają być nie tylko miejscami dzielenia się używanymi rzeczami oraz nadwyżkami zdatnej do spożycia żywności. Placówki będą mieć do spełnienia ważną misję społęczną, ponieważ będzie w nich również prowadzona edukacja ekologiczna, zwiększająca świadomość warszawianek i warszawiaków na temat wpływu ich codziennych decyzji i wyborów konsumenckich na środowisko i klimat. Mieszkańcy nauczą się tam także jak dawać rzeczom „drugie życie” – naprawiać je, odnawiać oraz znajdować dla nich nowe zastosowania. Dzielnie będą również pełniły bardzo ważną funkcję społeczną poprzez integrację i aktywizację mieszkańców. Będą doskonałym miejscem do kreowania oddolnych projektów i inicjatyw.
Dzielnia Saska Kępa
Lokal, w którym będzie mieściła się praska Dzielnia, został udostępniony przez Urząd Dzielnicy Praga-Południe - lidera projektu. W tej chwili jest w trakcie remontu. Wszystko odbywa się przy wsparciu Biura Ochrony Powietrza i Polityki Klimatycznej, Biura Rozwoju Gospodarczego, Biura Marketingu Miasta oraz Centrum Komunikacji Społecznej. Inicjatywa jest wspierana także przez partnerów biznesowych, członków platfromy Partnerstwo dla Klimatu – firmy: IKEA, Castorama oraz Allegro. IKEA wykonała projekt wnętrza Dzielni oraz przekazała meble i inne elementy wyposażenia, a Castorama dostarczyła materiały budowlane niezbędne do zrealizowania remontu lokalu. Allegro sfinansuje natomiast zakup pieca dwufunkcyjnego i lodówki. Partnerzy zadeklarowali również chęć zaangażowania się w przyszłą działalność obiektu. W gotowości do tego ostatniego działania czeka też duża grupa wolontariuszy – mieszkańców Saskiej Kępy.
To nie pierwsza taka inicjatywa
W Warszawie powstały już różne formy placówek, działające w oparciu o ekonomię współdzielenia. Niektóre zaistniały spontaniczne, inne były efektem pracy i zaangażowania wolontariuszy i organizacji non-profit we współpracy z jednostkami samorządowymi. Jednym z przykładów takiej działalności jest uruchomiony w listopadzie ubiegłego roku Współdzielnik na Woli, gdzie poza darmowym sklepem i warsztatem naprawczym znajdują się też m.in. sanatorium dla roślin czy lodówka i szafki, zachęcające do dzielenia się żywnością. Tych ostatnich jest zresztą w stolicy znacznie więcej. Obecnie w mieście funkcjonuje aż 40 jadłodzielni.
Fot. źródło: UM Warszawa