mobile
REKLAMA

Potrawy Wawy czyli kulinarna rubryka Jędrzeja Marka Cichockiego. Odcinek dziewiąty: pierogi po warszawsku

Może ten odcinek powinien ukazać się jako jeden z pierwszych. Dlaczego? A bo naszła mnie ochota na wytłumaczenie, czym dla mnie jest określenie „po warszawsku”. Nie oszukujmy się, pełna kodyfikacja języka stolicy nie jest w pełni możliwa. Często teksty stylizowane na gwarę warszawską są udekorowane lokalnymi zwrotami tak, jakby papież, głowa Kościoła, ubierał na siebie wszystko, co jest związane ze spuścizną po Jezusie Chrystusie i finalnie paradowałby między innymi w kapeluszu i z rewolwerem przy pasku, bo przecież Indiana Jones szukał Świętego Gralla

Jędrzej Cichocki
Potrawy Wawy czyli kulinarna rubryka Jędrzeja Marka Cichockiego. Odcinek dziewiąty: pierogi po warszawsku

Nie jest po prostu możliwe, żeby zebrać całą gwarę w jednej publikacji. W różnych dzielnicach mówiło się inaczej, każde środowisko posługiwało się innymi określeniami. Nie jest to jednak tekst o dialektologii.

Sytuacja z jedzeniem jest identyczna - w różnych częściach miasta gotowano różnie. Dodatkowo, jeżeli od pokoleń w danej rodzinie używa się jakiegoś zwrotu, od lat przyrządza się tę samą potrawę, a losy tych ludzi są związane z konkretnym miejscem, wtedy też są to rzeczy lokalne. Nawet jeżeli tylko dla członków tej rodziny. I to się nie tyczy tylko Warszawy, a każdego miejsca na świecie.

To, że mój przepis na pierogi po warszawsku może różnić się od tego, który prezentuje jakiś znany szef kuchni, w żaden sposób go nie „odwarszawia”. Skoro tak się jada w mojej rodzinie od pokoleń, a już w tej Warszawie siedzimy, to czy taki pieróg nie jest warszawski? Tak, ustanawiam poniższe pierogi za jedne z tych, które można nazwać rdzennymi pierogami z Warszawy.

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka gorącej wody

- szczypta soli

 Składniki na farsz

- 2 kilogramy ziemniaków

- 1 szklanka śmietany

- 2 łyżki masła

- 2 cebule

- sól i pieprz dla smaku

Nie mam pojęcia ile porcji wychodzi z tego przepisu. Wszystko zależy od wielkości dłoni, przynajmniej moim zdaniem, osoby z większymi dłońmi automatycznie kleją większego pieroga, naturalnie nie neguje to faktu, że ktoś z krótszymi palcami nie jest w stanie skleić solidną mieszankę ciasta i farszu. Życie jest skomplikowane.

 Przygotowanie:

 1.    Przygotuj dobre, elastyczne ciasto na pierogi.

2.     Ugotuj ziemniaki i dokładnie je ubij, dodając śmietanę i masło. Dodaj dużo podsmażonej cebulki oraz sól i pieprz do smaku.

3.     Farsz ziemniaczany powinien zawierać dużą ilość czarnego pieprzu, aby był pikantny.

4.     Gotuj pierogi z ziemniakami i cebulką w osolonej wodzie, a następnie podsmaż je na patelni przed podaniem.

Smacznego!

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda