Potrawy Wawy czyli kulinarna rubryka Jędrzeja Marka Cichockiego. Odcinek dziewiąty: pierogi po warszawsku
Może ten odcinek powinien ukazać się jako jeden z pierwszych. Dlaczego? A bo naszła mnie ochota na wytłumaczenie, czym dla mnie jest określenie „po warszawsku”. Nie oszukujmy się, pełna kodyfikacja języka stolicy nie jest w pełni możliwa. Często teksty stylizowane na gwarę warszawską są udekorowane lokalnymi zwrotami tak, jakby papież, głowa Kościoła, ubierał na siebie wszystko, co jest związane ze spuścizną po Jezusie Chrystusie i finalnie paradowałby między innymi w kapeluszu i z rewolwerem przy pasku, bo przecież Indiana Jones szukał Świętego Gralla
Nie jest po prostu możliwe, żeby zebrać całą gwarę w jednej publikacji. W różnych dzielnicach mówiło się inaczej, każde środowisko posługiwało się innymi określeniami. Nie jest to jednak tekst o dialektologii.
Sytuacja z jedzeniem jest identyczna - w różnych częściach miasta gotowano różnie. Dodatkowo, jeżeli od pokoleń w danej rodzinie używa się jakiegoś zwrotu, od lat przyrządza się tę samą potrawę, a losy tych ludzi są związane z konkretnym miejscem, wtedy też są to rzeczy lokalne. Nawet jeżeli tylko dla członków tej rodziny. I to się nie tyczy tylko Warszawy, a każdego miejsca na świecie.
To, że mój przepis na pierogi po warszawsku może różnić się od tego, który prezentuje jakiś znany szef kuchni, w żaden sposób go nie „odwarszawia”. Skoro tak się jada w mojej rodzinie od pokoleń, a już w tej Warszawie siedzimy, to czy taki pieróg nie jest warszawski? Tak, ustanawiam poniższe pierogi za jedne z tych, które można nazwać rdzennymi pierogami z Warszawy.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
Składniki na farsz
- 2 kilogramy ziemniaków
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- sól i pieprz dla smaku
Nie mam pojęcia ile porcji wychodzi z tego przepisu. Wszystko zależy od wielkości dłoni, przynajmniej moim zdaniem, osoby z większymi dłońmi automatycznie kleją większego pieroga, naturalnie nie neguje to faktu, że ktoś z krótszymi palcami nie jest w stanie skleić solidną mieszankę ciasta i farszu. Życie jest skomplikowane.
Przygotowanie:
1. Przygotuj dobre, elastyczne ciasto na pierogi.
2. Ugotuj ziemniaki i dokładnie je ubij, dodając śmietanę i masło. Dodaj dużo podsmażonej cebulki oraz sól i pieprz do smaku.
3. Farsz ziemniaczany powinien zawierać dużą ilość czarnego pieprzu, aby był pikantny.
4. Gotuj pierogi z ziemniakami i cebulką w osolonej wodzie, a następnie podsmaż je na patelni przed podaniem.
Smacznego!