Tak naprawdę nie jest to potrawa pochodzenia polskiego, jak większość twierdzi. Jest to oczywiście tradycyjna polska przekąska, ale znana w różnych krajach. Trudno dokładnie określić, kiedy Polacy zaczęli zajadać się surową wołowiną. Przez wiele lat panowało przekonanie, że narodziła się pod wpływem obserwacji tatarskich wojowników, którzy mieli w zwyczaju przetrzymywanie pod siodłem kawałków surowego mięsa, spożywanego później po wielodniowym "rozbiciu". Jednak po pierwsze była to konina, a po drugie badania historyczne wykazały, że raczej jej nie jedzono, lecz służyła wyłącznie ochronie wierzchowca przed otarciami.
W Polsce prawdziwy tatar przygotowuje się z polędwicy, jest to bardzo delikatne i świeże mięso, którego smak wyczuwa się w każdym kubeczku smakowym.
Prawdziwy tatar nie jest, nigdy mielony, co niestety jest częstym błędem w restauracjach.
Jest to mięso siekane bądź skrawane ostrym nożem i wprawną, pewną ręką kucharza. Przyprawiamy go pieprzem i solą nie dodając żadnych innych przypraw, które mogłyby zepsuć smak. Dodając surowe żółtko, nie zapominając o dodatkach takich jak grzybki marynowane, ogórki kiszone, cebulka, kapary.
Restauracje godne polecenia:
- 1. Stary Dom
- Butchery&Wine
- Elixir by Dom Wódki Fot. Weronika Wójcik





















![[Rozwiązanie konkursu] Spektakl „Piotruś Pan” wygraj wejściówki](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/efc19594e211d31d91a8c30352466699c5900dc1.jpeg)
![[KONKURS] Spektakl „Piotruś Pan” wygraj wejściówki](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/4220062c4a3bc4a89accbe6eeeadbeffc25cc607.jpeg)
![[Rozwiązanie konkursu] Wyślij swoje świąteczne życzenia i wygraj publikację w gazecie „Informator Stolicy”](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/8abf53ae5e6bb60e0a46c0cb4da4f5a822bee3aa.png)
![[Rozwiązanie konkursu] "Po słonecznej stronie życia” – wygraj książkę Damiana Abramowicza](/uploads/artykuly/zdjecie/k_280x150/d0e3e375dcad54d827756f7f588561f4018ff4cc.png)















