Ursynów walczy z marnowaniem żywności – nowa inicjatywa na lokalnym bazarze
Ursynów podejmuje walkę z marnowaniem żywności. Urząd Dzielnicy Ursynów rusza z projektem „Kupcy i Klienci ursynowskich bazarków nie marnują żywności ”. Jak informuje urząd Inicjatywa ma na celu ograniczenie marnotrawstwa zasobów, w szczególności żywności, dzięki międzysektorowej współpracy

Dzielnica Ursynów wprowadza nowy projekt, który ma na celu ograniczenie marnowania żywności na lokalnym bazarze. Dzięki współpracy kupców, klientów oraz organizacji społecznych niesprzedane produkty trafią do osób najbardziej potrzebujących. Inicjatywa łączy działania pomocowe z edukacją, promując odpowiedzialne gospodarowanie zasobami.
"Kupcy i Klienci ursynowskich bazarków nie marnują żywności” to projekt zainicjowany przez Wydział Działalności Gospodarczej i Zezwoleń Urzędu Dzielnicy Ursynów. Inicjatywa realizowana jest przy współpracy z partnerem - Fundacją A.R.T. oraz Pasażem Handlowym Kabaty.
Na targowisku przy ul. Wąwozowej 36 powstało miejsce do krótkotrwałego przechowywania żywności, wyposażone w regał i lodówkę, gdzie sprzedawcy będą dostarczać niesprzedane nadwyżki warzyw i owoców. Zadaniem Fundacji A.R.T. będzie odbiór i dalsze rozdysponowanie zebranych produktów wśród swoich podopiecznych oraz osób znajdujących się w szczególnej potrzebie. Oprócz zbiórek w ramach projektu zaplanowano również kampanię edukacyjną, której celem jest popularyzacja działań z zakresu niemarnowania żywności. Na terenie Dzielnicy Ursynów działają także inne jadłodzielnie: przy urzędzie dzielnicy (KEN 61) - która a najbliższych tygodniach będzie modernizowana - oraz przy MAL Kłobucka (Kłobucka 14).
Warto też pamiętać, że dzięki świadomemu planowaniu zakupów, dzieleniu się nadwyżkami i właściwemu przechowywaniu możemy ograniczyć straty oraz wspierać bardziej zrównoważony styl życia.