Targi Żywności Regionalnej
W Galerii Północnej na Białołęce trwa prawdziwa uczta dla smakoszy. Od wczoraj aż do 31 marca można kupić tzw. swojskie wyroby z różnych regionów Polski oraz popularne i u nas oryginalne produkty żywnościowe, sprowadzone z Grecji, Azerbejdżanu i Włoch.
Koneserzy tradycyjnych wyrobów rzemieślniczych od polskich producentów mają w czym wybierać. Nigdzie nie znajdą w jednym miejscu aż tylu produktów na raz , co w Galerii Północnej na odbywających się właśnie Targach Żywności Regionalnej. Staropolskie wędliny i różnego rodzaju kiełbasy, chleby na zakwasie, placki ziemniaczane, racuchy z rabarbarem, krokiety, naleśniki ze szpinakiem, sery góralskie, domowe ciasta… Oszałamiający wręcz wybór pierogów (ruskie, z mięsem, lubelskie, z wiśniami, z serem) i serów kozich przyprawia o zawrót głowy. Jest też pasztet z koźlęciny, barszcz czerwony wegetariański, żur kurpiowski, sok z pigwy, a nawet konfitura z orzechów włoskich oraz spory asortyment miodów i przetworów bez cukru.
Dla tych, którzy lubią delektować się przysmakami zagranicznymi wystawcy oferują greckie oliwki, bułgarskie konfitury i turecką chałwę.
Targi Żywności Regionalnej odbywają się po sąsiedzku z hipermarketem Carrefour, na poziomie -2. Zakupy można zrobić w godzinach otwarcia Galerii Północnej.
Tekst / zdjęcia: Anna Tomasik