Grzybów było w bród
Jesienne dary natury to między innymi grzyby a jeśli grzyby, to najsmaczniejsze będą jako składnik quiche’a.
Quiche (wym. kisz), to rodzaj wypieku w formie placka, który składa się ze słonego kruchego ciasta oraz nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. W zależności od preferencji nadzienie może zawierać ser, warzywa, mięsa lub grzyby. Odpowiednio przyrządzone jest bardzo sycącym daniem obiadowym lub kolacyjnym, które przypadnie do gustu całej rodzinie.
Quiche, nadziany grzybową masą z jajkami i śmietaną, prezentuje się bardzo efektownie i kusi niepowtarzalnym smakiem. Co więcej, danie jest bardzo proste do przyrządzenia i będzie smakowało wszystkim miłośnikom grzybów.
Do jego przygotowania potrzebujemy formy na tartę o średnicy 28-30 cm.
Składniki są proste i niewyszukane.
Na ciasto potrzebne będzie:
-
300 mg mąki pszennej,
-
150 g masła,
-
pół łyżeczki soli,
-
3 łyżki bardzo zimnej wody.
Do przygotowania nadzienia potrzebujemy:
-
200 gramów grzybów leśnych lub pieczarek,
-
1 średniej wielkości cebulę,
-
ząbek czosnku,
-
łyżkę oliwy,
-
3 jajka,
-
200 gramów śmietany 18%,
-
60 g parmezanu startego,
-
łyżkę posiekanej natki pietruszki,
-
przyprawy do smaku (pieprz, sól, oregano, bazylia).
Składniki na ciasto należy szybko zagnieść, wyrobić i odstawić do lodówki na dwie godziny. W międzyczasie grzyby kroimy na małe kawałki, rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, zmniejszamy ogień i smażymy całość, aż do odparowania wody. Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Formę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Aby ciasto nie urosło, nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, by nie Tworzyły się na nim bąble. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez kwadrans a następnie wyjmujemy formę, zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze kilka minut, aż ciasto się zarumieni.
Zawartość patelni wykładamy na powierzchnię upieczonego spodu-ciasta. Jajka i śmietanę roztrzepujemy widelcem – do tak przygotowanej masy dodajemy parmezan i przyprawy i wylewamy całość na powierzchnię tarty.
Tak przygotowane danie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 20-25 minut a następnie pozwalamy mu trochę ostygnąć. Francuski quiche najlepiej oczywiście smakuje podany z wytrawnym winem.
Agata Mościcka