Ruszyły prace nad polityką żywnościową Warszawy
Warszawa może być pierwszym miastem w Polsce, które podjęło inicjatywę tworzenia funkcjonalnej i zrównoważonej polityki żywnościowej. W ten sposób miasto spełnia zobowiązania Paktu o Żywnościowej Polityce Miejskiej z Mediolanu, którego jestest sygnatariuszem. Pakt ten dotyczył promowania zdrowego żywienia i rozwoju zrównoważonego systemu żywnościowego.
Naukowy, praktycy i urzędnicy opracowują politykę żywnościową
W przygotowanie polityki żywnościowej Warszawy włączyli się naukowcy ze stołecznych uczelni, którzy wzięli udział w pierwszym spotkaniu warsztatowym z ramienia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Politechniki Warszawskiej, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Szkoły Głównej Handlowej, Uniwersytetu Warszawskiego oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - PZH. W zespole są również przedstawiciele miejskich biur odpowiedzialnych za komunikację społeczną, zdrowie, edukację, gospodarkę odpadami, rozwój gospodarczy, współpracę międzynarodową, politykę klimatyczną oraz jednostek odpowiedzialnych za zieleń i wodę.
– Zakończyliśmy już diagnozę systemu żywnościowego miasta, a kolejnym krokiem jest wypracowanie kierunków jego rozwoju, dzięki czemu przystąpimy do przygotowania projektu polityki żywnościowej Warszawy do 2030 r.– mówi Aldona Machnowska–Góra, dyrektorka koordynatorka ds. kultury i komunikacji społecznej m.st. Warszawy.
Diagnoza żywnościowa Warszawy
Wyniki diagnozy pokazują m.in. dostęp mieszkańców do żywności ekologicznej i zmiany w trendach żywieniowych - coraz więcej osób korzysta z aplikacji mobilnych do zamawiania zakupów czy gotowych posiłków z restauracji. Uzyskane dane pokazują, że w ostatnich latach wzrosła liczba supermarketów oraz mniejszych sklepów spożywczych, a spadła liczba hipermarketów działających na terenie miasta. W obszarze gospodarowania zasobami ważnym aspektem wskazanym w diagnozie jest propagowanie wśród mieszkańców picia wody z kranu czy też promowanie nowoczesnych rozwiązań upraw w przestrzeni miejskiej oraz hodowli pszczół na dachach budynków – obecnie liczba uli w Warszawie sięga tysiąca. Diagnoza systemu żywnościowego w mieście dotyczy również m.in. gospodarowania odpadami, zapobiegania marnotrawstwu żywności (w Warszawie działa np. 26 jadłodzielni) oraz programów edukacyjnych czy projektów realizowanych w ramach budżetu obywatelskiego.
Aldona Machnowska–Góra, dyrektorka koordynatorka ds. kultury i komunikacji społecznej m.st. Warszawy: – Wyzwaniem jakie stoi przed miastem, jest zapewnienie wszystkim mieszkańcom i gościom wysokiej jakości żywności po przystępnych cenach, ograniczenia strat żywności, wody i energii, zmniejszenie ilości odpadów i ich wykorzystania po przetworzeniu w gospodarce cyrkulacyjnej. Ponadto, obecne doświadczenia z powodu pandemii, pokazują również, że polityka żywnościowa powinna wspierać miasta w przystosowaniu się do zagrożeń tego typu oraz budowie bardziej odpornych systemów.
Zgodnie z przyjętym harmonogramem, prace nad finalną wersją dokumentu przedstawiającego kierunki rozwoju systemu żywnościowego Warszawy, mają się zakończyć w marcu 2021 r.
Źródło: UM Warszawa