Jak wzmocnić odporność dziecka
Okres jesienno-zimowy to czas częstych infekcji dróg oddechowych wśród dzieci. Jak naturalnie wspierać pracę dziecięcego systemu immunologicznego?
Deszcz, zimno i wiatr nie sprzyjają utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej a infekcje w przedszkolach i szkołach rozprzestrzeniają się błyskawicznie. Aby ochronić naszą pociechę przed zachorowaniem warto postawić na naturalne metody wsparcia pracy układu immunologicznego. U najmłodszych spadek odporności występuje wyjątkowo często i może powodować liczne infekcje. W okresie zwiększonej zachorowalności, warto zadbać o zwiększoną suplementację witamin, które pomogą wzmocnić organizm.
Witamina A, zwana także retinolem, jest szczególnie ważna, ponieważ pobudza organizm do wytwarzania większej ilości ciał odpornościowych, chroni przed infekcjami oraz skraca czas chorowania. Ponieważ zabezpiecza błony śluzowe dróg oddechowych, zapobiega jednocześnie wchłanianiu zarazków do organizmu. Witamina A powinna być przyjmowana w raz z witaminami B i D oraz wapniem i fosforem – takie połączenie minerałów i witamin sprawi, że retinol będzie szybciej absorbowany przez organizm. Witamina B jest niezbędna do produkcji przeciwciał oraz erytrocytów, a także bierze aktywny udział w tworzeniu hormonów. Ma także ogromny wpływ na pracę układu odpornościowego i psychikę.
Witamina D aktywuje natomiast mechanizmy obronne organizmu i pobudza pracę białych ciałek krwi – dzięki jej regularnej suplementacji możemy kształtować nabytą odporność dziecka.
Absolutną podstawą profilaktyki i leczenia infekcji sezonowych jest stałe przyjmowanie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Spektrum jej działania jest niezwykle szerokie – to silny antyoksydant, zwalczający wolne rodniki oraz „uszczelniacz” naczyń krwionośnych. Witamina C wykazuje silne działanie antywirusowe i może być przyjmowana przez dzieci w każdym wieku. Możemy ją dostarczać do organizmu w formie naturalnej (najlepszymi źródłami kwasu askorbinowego są: cytryna, czerwona i biała kapusta, kalafior, szpinak, pomarańcza, poziomka, czarna porzeczka, dzika róża, jagoda goi etc.) Doskonale przyswajalna jest forma lizosomalna witaminy C.
Bardzo ważną, acz często pomijaną witaminą, jest witamina E – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który pomaga usunąć wolne rodniki z organizmu. Witaminę E znajdziemy m.in. w nasionach słonecznika, tranie, orzechach, oliwie z oliwek, soi, mleku i jajach.
Jeśli nie zdążyliśmy latem zachęcić naszych dzieci do spożywania bogatej w witaminy i minerały żywności, warto nadrobić to teraz, gdy mamy do dyspozycji dary jesieni w postaci owoców i warzyw.
Agata Mościcka