Leki prosto z kuchni
W sezonie jesienno-zimowym nietrudno o infekcję. Męczą nas wtedy katar, kaszel, gorączka, ogólne osłabienie. Czy konieczna jest wtedy natychmiastowa wizyta u lekarza? Czy na wszystkie te dolegliwości mogą nam pomóc jedynie leki apteczne? Nie. Nasze kuchnie pełne są naturalnych lekarstw!
Istnieje wiele domowych sposobów na przezwyciężenie przeziębienia. Z leczniczego bogactwa naturalnych składników korzystali niejednokrotnie nasi rodzice i dziadkowie. Co więcej składniki te są ogólnodostępne. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w swojej kuchni mamy wszystko co nam potrzeba do wzmocnienia naszego zdrowia.
Na rozgrzanie
Domowym lekiem na przeziębienie jest gorąca herbata z miodem, cytryną i sokiem malinowym. Napój działa napotnie, dlatego jest to dobry wybór gdy czujemy, że nadchodzi gorączka. Miód łagodzi ból gardła, cytryna wspomaga odporność, sok z malin pomaga naszemu organizmowi walczyć z wirusami. Wszystko razem tworzy zastrzyk zdrowia i skutecznie gasi pragnienie. Podobnie rozgrzewająca może być herbata z cytryną i imbirem, który działa antybakteryjnie. Znanym domowym lekiem na przeziębienie jest zdrowy, rozgrzewający rosół. Można dodać do niego cebulę, czosnek lub chilli, które pomaga w naturalny sposób oczyścić zatoki.
Czosnek – naturalny antybiotyk
Jedni go uwielbiają, inni nie mogą znieść choćby jego zapachu. Jednak nawet niechętnym trudno nie zgodzić się z tym, że czosnek to samo zdrowie. Jest naturalnym antybiotykiem, działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Jest bardzo ważnym składnikiem w wielu przepisach na domowe leki. Najbardziej znane połączenie to czosnek, ciepłe mleko, masło i miód. Ważne by pamiętać, że mleko nie może być zbyt gorące. Czosnek i miód tracą swoje lecznicze właściwości w zbyt wysokiej temperaturze. Można też przecisnąć czosnek przez praskę i zmieszać go z niewielką ilością miodu, lub pokroić w plasterki i położyć na kanapkę.
Naturalne syropy
Przyrządzenie domowych syropów na przeziębienie nie jest skomplikowane ani pracochłonne. Jest wiele przepisów opartych na różnych składnikach. Najbardziej znany jest syrop z cebuli. Był on koszmarem dzieciństwa dla wielu. Choć niesmaczny nie można mu jednak odmówić skuteczności. Wspomaga walkę z chorobą, łagodzi kaszel i ból gardła. Aby go przyrządzić wystarczy tylko pokroić cebulę w kostkę lub cienkie plastry, zasypać cukrem lub dodać miodu. Naczynie należy przykryć i odczekać kilka godzin aż cebula puści sok. Tak powstały syrop pijemy po kilka łyżeczek dziennie. Jeśli nie lubimy cebuli i nie jesteśmy w stanie się do niej przekonać, możemy przyrządzić syropy na bazie innych warzyw. Syrop z czerwonej kapusty może nam pomóc na suchy i męczący kaszel a syrop z buraków na kaszel mokry i chrypkę.
Warto wykorzystać naturalne składniki w walce z przeziębieniem. Często one same wystarczą by pozbyć się choroby i wzmocnić odporność. Pamiętajmy jednak, że jeżeli objawy przeziębienia nie mijają w ciągu trzech- czterech dni lub nasilają się, wizyta u lekarza jest niezbędna.
Zdjęcie: publicdomainpictures