Odporność bierze się z brzuszka, czyli o diecie i odporności przedszkolaków
Przed grypą i infekcjami można skutecznie walczyć również poprzez odpowiednią dietę. Dotyczy to również przedszkolaków, które są szczególnie narażone na zachorowanie. O tym, jakie produkty stosować oraz na czym się skupiać mogli się dowiedzieć uczestnicy spotkania pt. Wspomaganie odporności u przedszkolaka - spotkanie z dietetykiem.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z faktu, że dieta jest jednym z najważniejszych elementów, które wpływają na naszą odporność. Dotyczy to również najmłodszych. W czasie spotkanie z dietetyczką Karoliną Bartczak można było się dowiedzieć, co powinniśmy dawać do zjedzenia dzieciom, by ustrzec je przed infekcjami i chorobami.
Spotkanie miało formę multimedialnej prezentacji, podczas której prelegentka skupiła się na kilku najważniejszych kwestiach. W pierwszej części słuchacze mogli dowiedzieć się, co wpływa na spadek odporności u najmłodszych. Chodzi tutaj przede wszystkim o stres, zbyt częste stosowanie antybiotyków, nadmierną higienę oraz właśnie złą dietę. Prowadząca wspomniała, że do spadku odporności dochodzi przy zbyt dużym spożyciu cukrów, które obniżają łaknienie, co w efekcie uniemożliwia przyswojenie odpowiednich składników odżywczych.
Słuchaczom przypomniano również o potrzebie dostarczenia najmłodszym witamin, które wspomagają naturalną odporność. Chodzi tutaj o witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B. Znaleźć je można szpinaku, brokułach, papryce, czy marchewce. W okresie zimowym ważne jest, by nie zapominać o witaminie D, która ze względu na małą ilość światła słonecznego nie syntezuje się w organizmie. Z pomocą przyjdzie może przyjść tutaj niezawodny tran.
Do poruszanych tematów należała również kwestia probiotyków i prebiotyków, które wydatnie mogą wzmocnić układ odpornościowy przedszkolaków, ale i ludzi dorosłych. Na koniec dietetyczka przedstawiła przykładowy jadłospis.
Było to już drugie spotkanie z serii „Zdrowy przedszkolak", która jest finansowana z budżetu partycypacyjnego na rok 2018. Kolejne, planowane na marzec, będzie dotyczyło kwestii przypraw i ziół w kuchni. Prelekcje odbywają się w bibliotece publicznej na ul. Grójecka 42. Wstęp jest bezpłatny.