Pyszne ciasto z kaszy jaglanej
Nie każdy lubi ten rodzaj kaszy, ale na pewno ciasto z kaszy jaglanej zmieni każdy gust. To smaczny deser dla dbających o zdrowie.
Nastała moda na fit posiłki. Królową takich dań jest kasza jaglana. Nie każdy ją lubi, gdy dodana jest do potrawy, choć wiadomo, że jest najzdrowszą z kasz. Desery jednak lubią wszyscy, dlatego, by przekonać się do kaszy jaglanej, warto spróbować naszego przepisu. Gwarantujemy, że ten rodzaj deseru nie wzbudzi żadnych wyrzutów sumienia, ponieważ nie są to puste kalorie, a pełnowartościowy posiłek, który można równie dobrze zjeść na deser, jak i na śniadanie czy na kolację.
Składniki niezbędne do przyrządzenia ciasta z kaszy jaglanej, to:
- 1 szklanka kaszy jaglanej ( może być również ta pakowana w torebki, wtedy potrzebne będą dwie),
- 2 szklanki mleka (dowolny rodzaj – według preferencji),
- 2 świeże jajka,
- 1 szklanka owoców świeżych lub suszonych – jabłka, banany, śliwki, gruszki, borówki, brzoskwinie etc.,
- ½ szklanka orzechów – również według własnego uznania,
- ¼ szklanki miodu ( najlepiej prawdziwego – rodzaj, według gustu),
- ½ szklanki wiórków kokosowych,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.
Kaszę wsypujemy do głębokiego naczynia i mieszamy z dodanym cynamonem i gałką muszkatołową. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, w którym roztrzepujemy widelcem całe jajka i miód. Płynną zawartość drugiego naczynia stopniowo wlewamy do kaszy, tak, by osiągnęła konsystencję papki, ale nie płynnej. Pozostałą mieszankę mleka, jaj i przypraw odstawiamy na później.
Świeże owoce kroimy w kostkę i dodajemy do masy z kaszą. Suszone owoce - oprócz rodzynek – również warto pokroić na drobniejsze kawałki. Następnie przygotowujemy średniej wielkości naczynie żaroodporne, które smarujemy cienko, w środku, masłem, po czym przekładamy do niego przygotowaną masę. Na wierzchu należy położyć trochę suszonych owoców lub świeżych kawałków śliwek, jabłek, jak również posypać całość orzechami i wiórkami, a następnie wylać na to wszystko resztkę mleka z dodatkami. Tak przygotowany deser wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 175 °C i pieczemy około godziny.
Gotowy ciasto z kaszy jaglane będzie pięknie wyglądać i smakować podane z jogurtem lub świeżymi owocami.
Agata Mościcka