Śliwki pod owsianą kruszonką
Przepis na rewelacyjne owocowe śniadanie dla całej rodziny.
Informacja prasowa/ fot. pixabay.com
Przepis na przepyszne śniadanie, które da energię na cały poranek. Z podanych składników można zrobić cztery porcję.
Składniki:
- 500 g śliwek
- 60 ml miodu
- 30 ksylitolu
- 120 g płatków owsianych
- 30 g oleju kokosowego
Przygotowanie: Śliwki odpestkować, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z 30 ml miodu i ksylitolem. Śliwki przełożyć do 4 miseczek do zapiekania (około 10 cm średnicy). Płatki owsiane zmielić na mąkę i wymieszać z resztą miodu i olejem kokosowym. Przygotowaną kruszonkę rozłożyć na śliwkach i zapiekać w 180 stopniach przez około 25 minut. Udekorować miętą i cukrem pudrem z ksylitolu.
1 porcja zawiera: 300 kcal, 5 g białka, 40 g węglowodanów, 10 g tłuszczy
Źródło: Akademia Dobrego Smaku SGGW