mobile
REKLAMA

Wielka szansa przed producentami serów zagrodowych

Do 23 sierpnia producenci serów zagrodowych mogą zgłaszać się do konkursu organizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego. „Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” jest organizowany po raz ósmy

Natalia Karcz - Kaczkowska
Wielka szansa przed producentami serów zagrodowych

To już ósmy raz kiedy samorząd województwa mazowieckiego organizuje „Mazowiecki konkurs serów zagrodowych”.

- Mogą wziąć w nim udział producenci sera podpuszczkowego lub kwasowego, którzy wytwarzają produkty na terenie województwa mazowieckiego – informuje samorząd.

Zgłoszenia przyjmowane są w czterech kategoriach: sery podpuszczkowe świeże, sery podpuszczkowe dojrzewające, sery podpuszczkowe pleśniowe oraz sery kwasowe.

- Zachęcam wszystkich producentów serów zagrodowych do udziału w naszym konkursie. To szansa na zaprezentowanie swoich produktów, a także ich promocję. Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe – podkreśla członek zarządu województwa Janina Ewa Orzechowska.

Jak zgłosić się do konkursu?

Zgłoszenia można składać do 23 sierpnia poprzez wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa lub drogą mailową: wydzialrolnictwa@mazovia.pl.

Uczestnicy zostaną powiadomieni o terminie i sposobie dostarczenia ocenianych produktów. Rozstrzygnięcie jest planowane do końca trzeciego kwartału 2024 r. w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Zwycięzcy siódmej edycji

W poprzedniej edycji konkursu zakwalifikowano 30 serów.O to lista zwycięzców:

W kategorii sery świeże

I miejsce za Roszczepski ser podpuszczkowy z pistacjami i żurawiną zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;

II miejsce za Przaśny ser zimnowędzony zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Stara Wieś, gmina Sypniewo, powiat makowski;

III miejsce za Wędzoną czosnkową nutę zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

Wyróżnienie za ser Puszek z chili zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

W kategorii sery dojrzewające

I miejsce za ser Trzepowski w typie parmezan - długo dojrzewający zdobyła Lucyna Białoskórska z Płocka;

II miejsce za ser Owcorini zdobyła Magdalena Lewandowska z Śródborza, gmina Baboszewo, powiat płoński;

III miejsce za ser Żubrowa Dolina Goudy zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski; 

III miejsce za ser typu Gouda zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski;

Wyróżnienie za ser Popielata Kózka zdobyła Ola Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński;

Wyróżnienie za ser Winna Krowa – ser krótko dojrzewający zdobył Jacek Niedojadło z Piskorni, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;

Wyróżnienie Kapituły za Ser salami zdobyła Joanna-Dyga Piszewska z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

W kategorii sery pleśniowe:

I miejsce za Ser w popiele z porostem białej pleśni „Puszek” zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki.

II i III miejsca nie przyznano.

W kategorii sery kwasowe:

I miejsce za Kremowy Twaróg Jersey zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

II miejsce za Krążek twarogowy w oleju zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,

III miejsce za Kozi twarożek zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński;

Wyróżnienie za Ser twarogowy zdobyła Dorota Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

 

fot. pixabay/ SWM

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda