200 tysięcy kolorowych kwiatów ozdobiło Warszawę
Ogrodnicy miejscy posadzili w Warszawie niemal 200 tys. kwiatów, które będą cieszyć oczy mieszkańców i turystów całe lato oraz jesienią. Tegoroczne kompozycje wyróżnia bogactwo kolorów i lekkość formy.
Warszawa słynie z niezapomnianych aranżacji kwietnych, które zdobią miasto przez niemal cały rok, ale szczególne wrażenie robią latem. O tej porze roku w stolicy powstają różne formy ozdobne m.in. rabaty bylinowe z roślin wieloletnich, klomby z roślin wieloletnich i krzewów, skupiny krzewów ozdobnych z drzewami czy kwietniki jednoroczne.
W tegorocznych letnich ukwieceniach Warszawy połączono byliny z roślinami jednorocznymi, które są tak dobrane, aby kwitły w różnych miesiącach od lata aż do jesieni. W efekcie zestawienia roślin będą zaskakiwać zmieniającą się w czasie formą i barwą. Na kwietnikach króluje ostróżka zaliczana do roślin wieloletnich, o okazałych, pastelowych kwiatostanach. Nadają one kompozycjom strzelistego układu i romantycznego charakteru.
Dużą popularnością wśród bylin sadzonych na warszawskich kwietnikach cieszą się również: gaura Lindheimera, ostnica mocna, rozplenica obca, werbena patagońska. Róż i purpura kwiatów gaury, werbeny czy rozplenicy dobrze komponują się z zielenią zwiewnej, malowniczej trawy – ostnicy. Równie efektowne są byliny zimujące w gruncie tj. jeżówka purpurowa oraz Lobelia okazała, której intensywnie czerwone kwiatostany dodają letnim rabatom wyrazistych barw i energii.
Na rabatach można zaobserwować przekwitnięte kule czosnku ozdobnego, który celowo pozostawiony wprowadza nową formę dekoracyjną. Przekwitnięte łodygi będą zdobiły rabaty aż do ich położenia, następnie zostaną usunięte i ponownie posadzone w innych miejscach jesienią.
Z nowości, które zostały posadzone w tym roku warto wymienić: wiecznik kulisty, tytoń leśny, mietelnik żakuła, uncinia czerwona, dmuszek jajowaty. W niektórych donicach ogrodnicy posadzili zioła, które będą przyciągać swoimi intensywnymi zapachami - miętę pieprzową, melisę lekarską, nachyłek barwierski, bazylię pospolitą oraz tymianek właściwy.
Fot. UM Warszawa