JedzeNIE wyrzucaj
„JedzeNIE wyrzucaj" - 4 kwietnia na targowisku Zieleniak w ramach warszawskiego programu razem z szefem kuchni Anna Klajmon TOP CHEF Polska oraz edukatorką Sylwią Lenartowicz gotowaliśmy dla kupców i mieszkańców.
![JedzeNIE wyrzucaj](/uploads/artykuly/zdjecie/d/282d89aba48096d0f4368444b8dccb8cbbe3c286.jpeg)
Celem programu „JedzeNIE wyrzucaj” jest pokazanie jak szybko i smacznie można wykorzystać to, co zostaje na koniec dnia targowego i ciężko będzie sprzedać.
Pomimo poniedziałku i kiepskiej pogody zapachy szybko przyciągały kupców, kupujących i spacerowiczów. Zupa krem z warzyw z czipsami z marchewki oraz leczo rozeszły się w mig.
Warszawa jest pierwszym miastem w Polsce, które podjęło inicjatywę tworzenia funkcjonalnej i
zrównoważonej polityki żywnościowej. W ten sposób spełniane są zobowiązania Paktu o Żywnościowej Polityce Miejskiej z Mediolanu, którego jesteśmy sygnatariuszem. Diagnoza systemu żywnościowego w mieście dotyczy również m.in. gospodarowania odpadami, zapobiegania marnotrawstwu żywności w Warszawie. W ramach polityki żywnościowej miasta działają w Warszawie programy edukacyjne w szkołach np. „Wiem, co jem”, Ekologia na widelcu” i projekty realizowane w ramach budżetu obywatelskiego - przykładem są liczne jadłodzielnie powstałe na terenie miasta.
W produkcji, przetwórstwie, dystrybucji i konsumpcji marnujemy ok. 5-9 mln ton rocznie! W samej Warszawie szacunkowa wielkość marnowania żywności to między 250 a 400 tys. ton w skali roku. W samym sektorze handlu poziom niewykorzystanej żywności, którą się najczęściej wyrzuca, wynosi
5-7 %. W Polsce do 1 marca 2020r. obowiązuje ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, ale odnosi się jednak tylko do dużych sklepów, pomijając targowiska.
Dlatego podjęto kroki w kierunku ograniczania marnowania żywności na targowiskach.
We wrześniu 2021 r. na trzech targowiskach: na Wolumenie, przy Halach Mirowskich i targowisku Tarbem, przeprowadziliśmy razem z Bankiem Żywności zbiórkę żywności. Żywnością, która nie została sprzedana i mogłaby być zmarnowana, podzieliło się 60 kupców. W ciągu 19 dni zebraliśmy prawie trzy tony warzyw i owoców, które po segregacji trafiły do warszawskich organizacji
wspierających osoby w kryzysie bezdomności oraz potrzebujących, np. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Fundacji Radość, czy Centrum Pomocy Bliźniemu.
Projekt ma na celu:
- podniesienie świadomości dotyczącej wartości i strat żywności,
- zminimalizowania ilości bioodpadów, a w związku z tym obniżenie kosztów eksploatacyjnych ponoszonych przez kupców w zakresie wywozu odpadów,
- budowanie pozytywnego wizerunku targowiska jako miejsca przyjaznego i działającego na rzecz lokalnej społeczności,
- promowanie targowisk warszawskich jako miejsc zakupów zdrowej i ekologicznej żywności bezpośrednio od producentów,
Przeprowadzone badania pokazują, że w Unii Europejskiej marnuje się około 90 mln ton żywności rocznie. Polska, wśród krajów europejskich, zajmuje aż piątą pozycję – jest to jedno z największych wyzwań społecznych i ekologicznych, przed którymi stoi nasze społeczeństwo. Statystycznie w
każdym polskim gospodarstwie domowym rocznie ląduje w koszu całkiem spora suma, bo aż trzy
tysiące złotych. Oczywiście żywność marnuje się na każdym etapie jej produkcji i łańcucha dostaw jak i w domach.
Foto: Wiesław Piasecki