mobile
REKLAMA

Warszawa przeciwdziała marnowaniu jedzenia

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych co roku marnuje się aż 1/3 produkowanej żywności na świecie. By zminimalizować ten proceder m.st. Warszawa przeprowadziło pilotażowy projekt zbiórek niesprzedanej żywności na miejskich targowiskach. W kilka tygodni udało się uratować niemal 3 tony warzyw i owoców.

Informacja prasowa
Warszawa przeciwdziała marnowaniu jedzenia

W sierpniu i we wrześniu zrealizowano projekt pilotażowy dotyczący działań zmierzających do niemarnowania żywności na warszawskich targowiskach. Wzięły w nim udział trzy warszawskie targowiska – Wolumen, Hale Mirowskie i Targowisko Bemowo. Na targowisku Wolumen zebrano prawie 2 tony warzyw i owoców, na Halach Mirowskich ok. 500 kilogramów, a na bemowskim targowisku 240 kilogramów, gdzie zbiórka trwała jedynie dwa dni. Łącznie przed zmarnowaniem uratowano niemal 3 tony warzyw i owoców, które następnie trafiły do potrzebujących.

Wolontariusze, którzy byli zaangażowani w zbiórkę, zbierali wszystkie te produkty, które miały trafić do kosza. Ze względu na końcówkę lata padły rekordy, jeśli chodzi o zbiór np. pomidorów, bo jednego dnia udało się ich uratować aż 78 kilogramów, a innego – prawie 80 kilogramów śliwek. Poza tym sprzedawcy na rzecz potrzebujących przekazywali także ziemniaki, marchew, dynie, jabłka, pietruszki, cukinie, ogórki, a podczas jednej ze zbiórek nawet dwadzieścia pęków świeżego jarmużu.

Po segregacji zebrane produkty trafiły do warszawskich organizacji wspierających osoby w kryzysie bezdomności oraz potrzebujących, np. do Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, Fundacji Radość, czy Centrum Pomocy Bliźniemu.

Pilotaż projektu nie zakończyłby się takim sukcesem, gdyby nie chętni do współpracy i pomocy sprzedawcy z warszawskich targowiskach. Z każdą zbiórką przybywało chętnych, a wolontariusze dzielili się wiedzą na temat przeprowadzanego pilotażu oraz problemu marnowania jedzenia, bo dane są bardzo niepokojące. Tylko w Polsce rocznie marnuje się ok. 5 milionów ton jedzenia.

Zbiórki zrealizował Bank Żywności SOS w Warszawie w wyniku zwycięstwa w otwartym konkursie ofert przeprowadzanego przez stołeczne Centrum Komunikacji Społecznej. Po przeprowadzonym pilotażu widać ogromne zapotrzebowanie na tego typu działania, dlatego m.st. Warszawy planuje kontynuację projektu w 2022 roku.

Fot. Freepik

KOMENTARZE

aktualności

więcej z działu aktualności

sport

więcej z działu sport

kultura i rozrywka

więcej z działu kultura i rozrywka

Drogi i Komunikacja

więcej z działu Drogi i Komunikacja

Kryminalne

więcej z działu Kryminalne

KONKURSY

więcej z działu KONKURSY

Sponsorowane

więcej z działu Sponsorowane

Biznes

więcej z działu Biznes

kulinaria

więcej z działu kulinaria

Zdrowie i Uroda

więcej z działu Zdrowie i Uroda